Šepić: Institucije u BiH konačno shvataju da moramo imati pravni tim za sprečavanje izgradnje na Trgovskoj gori

trgovska mora
Priča o borbi BiH da spriječi izgradnju odlagališta nukelarnog otpada na granici BiH, u Trgovskoj gori traje duže vrijeme i razni su akteri bili dosad uključeni u različitim kapacitetima.

Nezavisni blok, na čijem čelu je Senad Šepić, organizirala je i javne proteste građana u Bosanskom Novom- Novom Gradu, kao i potpisivanje peticije protivljenja širom BiH.

Na svim skupovima Šepić je pozivao na formiranje pravnog tima kojega institucije BiH moraju hitno napraviti i koji će zastupati jedinstven stav svih u BiH o ovom pitanju. Čini se da su konačno nadležni shvatili, jer je danas u Sarajevu održan sastanak sa predstavnicima lokalne zajednice, entitetskih i državnog parlamenta i vlada na entitskim nivoima, kao i Vijeća ministara.

Zaključili su da otvore ovo pitanje i formiraju Pravni tim konačno.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sazvao je sastanak na kojem se razgovaralo o izgradnji odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, neposredno uz granicu sa BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici entitetskih ministara okoliša, kao i općina u slivu rijeke Une. Stav učesnika sastanka je da izgradnja odlagališta na tom mjestu nije prihvatljiva. 

Košarac je kazao da su svi učesnici sastanka istakli kako je odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori neprihvatljivo i da je zajednički cilj zaštititi živote i zdravlje građane BiH.

"Ne smijemo da čekamo da oni donesu definitivnu odluku, onda je kasno. Zaključili smo da je neophodno da otvorimo raspravu na sjednici Vijeća ministara o ovom problemu i da donesemo odluku o formiranju pravnog ekspertnog tima koji će zastupati BiH u ovom slučaju", kazao je Košarac.

Državni zastupnik Saša Magazinović kazao je da ne žele da se ponovi slučaj Pelješki most.

"To je slučaj koji kad je završen i kad je most izašao i kad ga svi vidimo neko se sjetio da bi trebalo formirati pravni tim. Zato je današnji zaključak da što prije bude formiran pravni tim jedan izuzetno ključan korak naprijed u rješavanju ovog problema. Sa pravne strane svi argumenti su na strani BiH ali to se mora konkretizovati. Vidio sam saradnju instituciju, ministarstava, dogovor je da svako nastavi raditi ono što može", kazao je Magazinović.