Šepić na N1: Nema vlasti i opozicije u borbi s pandemijom- svi zajedno moramo pomoći ljudima i pobijediti ovo stanje

.
Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka bio je gost danas na N1 gdje je govorio o aktuelnoj situaciji u državi, borbi sa pandemijom koronavirusa, okupljanju opozicije i evropskom putu BiH. Također, odgovarao je i na pitanje treba li u BiH uvesti novi lockdown, ima li sredstava da se spasi ekonomija i šta trebaju vlast i opozicija poduzeti da bi se što prije izašlo iz ove situacije.

Na opasku voditelja da je Šepić pozvao i vlast i opoziciju na zajednički rad i zašto smatra da je to rješenje, predsjednik Nezavinsog bloka je odgovorio da je to jedini put da izađemo iz krize i situacije u kojoj se svi nalazimo i da borba protiv pandemije traži odgovorne i hrabre ljude koji misle o narodu i državi, a ne na izbore i jeftine političke poene. 

 

“Najodgovornija za stanje u BiH, loše epidemiološku sliku i činjenicu da smo na dnu po nabavci i vakcinisanju je Vijeće ministara, zatim entietske vlade, ali i kantonalne vlade, jer i one imaju obaveze i nadležnosti da to rade. To pokazuju njihove posljednje akcije, kad svi nivoi vlasti direktno učestvuju u nabavci vakcina. Moraju svi raditi svoj posao i odgovarati za njega, jer šta mi imamo od toga da kantonalna vlada stalno prozova federalnu i državnu i obrnuto, a svi uredno sjede na pozicijama, imaju vlast i prava. Zato, moraju preuzimati i odgovornost i rješavati probleme ljudi.”- izjavio je Šepić. 

 

Na pitanje može li se opozicija ujediniti i hoće li se to desiti do izbora 2022., Šepić je naveo da je to jedini put da se napravi promjena u BiH i vjeruje da će se to desiti, te potvrdio da je posljednjih 15 dana, održao sastanke sa 7 stranaka iz cijele BiH, među kojima i novoosnovana stranka NES, koja je nastala spajanjem A-sda i Nezavisne bosansko-hercegovačke liste. “Ono što je najbitnije u tim sastancima i opredjeljenjima je da se opozicija ujedini i zajedno nastupi na konkretnim temama važnim za ljude i državu. Vidio sam spremnost kod svih stranaka s kojima sam dosad razgovarao da tako radimo i to mi daje opravdanje da vjerujem da ćemo se sigurno ujediniti i zajednički nastupiti i za promjene na izborima, za koje sam uvjeren da će se desiti 2022. godine.”- izjavio je Šepić. On je otkrio da je Nezavisni blok izradio Platformu Evropa sada, koja predstavlja jasnu ‘mapu puta’ i konkretne mjere šta i kako uraditi da naša zemlja što prije ispuni 14 prioriteta Evropske komisije i dobije kandidatski status za članstvo u EU. Danas je već održan i prvi pripremni sastanak na kojem su učestvovali lideri više stranaka iz oba bh. entiteta i ubrzo će ponuditi rješenja ovih pitanja i prioriteta iz mišljenja evropske komisije. 

 

Na pitanje da li potreban lockdown od 14 dana kako su predlagali danas neki od zastupnika opozicije, Šepić je rekao da ‘’kako se razvija situacija i pandemija širi to će biti neophodan korak, ali da vlast paralelno s time, mora osigurati sredstva za podršku privredi i spas radnih mjesta, jer ima para za to u budžetima dovoljno. Više desetina miliona KM država plaća penale za korištenje kredita za izgradnju cesta, jer ta sredstva ne povlači kako je dogovorila. Samo od tih sredstava se može platiti svima onima kojima rad bude zabranjen na određeni period, a također, može se iz rebalansa prerasporediti sredstva za ove namjene ili čak i zadužiti se, uzeti povoljne kredite i pomoći privredi, ali zdravlje i životi ljudi moraju biti na prvom mjestu.”

 

Krajišnici, osim pandemije, se bore još i sa migrantskom krizom i iako su se neke stvari popravile, daleko je to od održivog rješenja i država, kao i svi drugi nivoi vlasti i regije, konačno moraju pokazati solidarnost i pomoći Krajini da se ovaj problem riješi i stavi pod punu kontrolu. Tražio sam podršku kolega i iz drugih stranaka za ovo pitanje i očekujem da će to shvatiti i pomoći krajiškom narodu koji više godina na svojim leđima nosi ovaj veliki problem.”- izjavio je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, u današnjem tv gostovanju.