Šepić nakon Brisela: Izdigli smo se iznad trenutnog stanja i zajedno napravili dobar iskorak za BiH

.
Lideri parlamentarnih stranaka iz BiH su se, nakon dugo vremena, sastali na jednom mjestu i utvrdili zajedničke stavove po važnim pitanjima. Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i jedan od lidera Koalicije Država iz Briselu je nakon ovoga sastanka izjavio:

“Nakon više od sedam sati zajedničkog rada, većina lidera parlamentarnih stranaka iz BiH koja je boravila u Briselu podržala je Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne Bosne i Hercegovine koja ostvaruje iskorake na evropskom putu. 

 

Hvala domaćinima, predsjedniku Evropskog vijeća Michelu i visokom predstavniku EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Borrellu, kao i njihovim saradnicima na prilici da se okupimo, zajedno radimo i otvorimo nove perspektive za našu državu. 

 

Iako je bilo, na trenutke mučnih rasprava, na kraju je ipak prevladao razum i prihvaćen je zajednički tekst Sporazuma. 

 

Na narednoj sjednici Evropskog vijeća kad se, krajem ovog mjeseca bude razmatrala aplikacija Ukrajine, Moldavije i Gruzije, biće prezentiran i ovaj dokument i zatražiće se podrška i pokretanje i BiH na evropskom putu. 

 

Puno je vremena BiH izgubila, ukrali su nam mnoge godine korumpirani i nesposobni političari, ali hvala svima koji su se ovaj put izdigli iznad trenutnog stanja, radili na tome da postignemo dogovor i pokazali da zajedno možemo ići naprijed. 

 

Ovaj je uspjeh tim veći jer je ostvaren bez prisustva dosadašnjeg ‘šampiona evropskih integracija u BiH’. - poručio je Šepić