Šepić održao Komšiću lekciju iz poznavanja procedura za pristupanje Evropskoj uniji

f
Naši se političari najčešće deklarativno zalažu za evropsku perspektivu i priključenje BiH Evropskoj uniji.

Da je to tako potvrdio je i današnji komentar predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je “pozdravio novu strategiju i rekao da je važno i provođenje evropskih standarda u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu. Nadam se da će nova metodologija ubrzati primjenu evropskih standarda u Bosni i Hercegovini.”

Da je Komšić promašio i temu i metu jasno je svakome iole upućenom u procedure i poslove EU prema potencijalnim članicama, a najjasniji i školski primjer argumentiranog komentara uputio je na svome fb Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši predsjedavajući Delegacije BiH u PS Vijeća Evrope. Pročitajte njegov komentar koji donosimo u cjelosti.

Jeftini populizam, neznanje i površnost u Predsjedništvu BiH srozali su našu zemlju na najniži nivo

Danas je Evropska komisija objavila dokument koji se odnosi na naredne procese VOĐENJA PREGOVORA O ČLANSTVU. A naša zemlja je, predsjedavajući Komšiću, još uvijek jako daleko od pregovora, između ostalog i zbog ogromne količine površnosti i neznanja koje i Vi pokazujte u svojim populističkim istupima kad se dotaknete ove teme.

Da podsjetimo Vas i našu javnost- BiH zasad ima samo MIŠLJENJE Evropske komisije, tek treba dobiti kandidatski status, pa zatim ispuniti svih 14 uslova za otvaranje pregovora. A tek nakon toga će se vidjeti hoće li biti ikakvih pregovora.

Zato je u svom objašnjenju Evropska komisija danas jasno pojasnila da se ovaj današnji dokument NE ODNOSI NA BOSNU I HERCEGOVINU, jer smo, zahvaljujući dosadašnjem pristupu politici i EU integracijama, godinama, ako ne deset godina udaljeni od otvaranja pregovora o članstvu.

U još jednom je Evropska komisija bila jasna- ako zemlje članice potvrde, Crna Gora i Srbija mogu, a ne moraju, iskoristiti ovu novu metodologiju, ona će se svakako odnositi na Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a BiH i Kosovo su godinama daleko, pa ko zna kakva će metodologija važiti za naše pregovore, kad do tog koraka dođemo.

EU je polovinom prošle godine dala BiH pozitivno mišljenje i 14 vrlo zahtjevnih uslova za otvaranje pregovora. Oni uključuju nekoliko izmjena ustava i konkretne rezultate u borbi protiv korupcije i vladavini prava, a vladajuća politika, koju Vi predstavljate, umjesto da napravi plan i aktivno radi na ispunjavanju tih uslova, to je stavila pod tepih i skoro ništa ne radi na tome.

Sada ni sama EU ne zna kako da nastavi dalje sa BiH, pa je zbog toga važno da političari koji istinski žele i znaju kako, opozicija, nevladin sektor i akademska zajednica, ali i javnost, izvrše pritisak na vlast da nešto konkretno uradite, umjesto da dajete populističke izjave i razbacujete se parolama koje ništa ne znače.

EU je još uvijek najvažniji ekonomski, politički i društveni centar našeg kontinenta i mi zaista nemamo alternative, osim da što više građana napusti zemlju i ovoga što imamo sada.

 

Image
senad sepic