Šepić: Pozivam tužitelje na hrabrost, sankcije će značiti kraj za Dodika i kraj za njegovu politiku

asd
"Iz britanskog parlamenta su poslate veoma dobre poruke, mislim da oni u ovom trenutku mnogo bolje razumiju situaciju i imaju vrlo jasnu viziju šta treba učiniti, nego neki drugi visoki zvaničnici ovdje", rekao je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

“Kada je u pitanju posjeta Escobara, on je poslao i jasne poruke kada je riječ o odnosu SAD prema državi BiH, miru, stabilnosti, prema Daytonu kakav je prvobitno bio, a ne o tim porukama koje Milorad Dodik pokušava spinovati i šou.To je čista manipulacija i zloupotreba, što je po mom mišljenju trenutno propust da nema jasnih sankcija, ali sve što smo vidjeli u prošlosti je dosta zrelo da sankcionišemo, mislim da bi mogli ući u neki veći problem koji će biti teže riješiti. Mislim da je Escobar trebao prenijeti posljednju poruku, posljednje upozorenje sa najvišeg nivoa SAD-a i biti direktan,oči u oči sa Miloradom Dodikom da ono što je zvanična pozicija i zvanična politika je da se to ne može prevazići u narednom periodu, a ako bude doneseno, nakon toga više neće biti mjesta da se bave diplomatijom.”

Kada je riječ o sankcijama, smatra da one imaju smisla samo onako kako ih je definirala američka administracija u smislu da se nameću direktno političarima, pojedincima koji stvaraju problem, ali i povezanim osobama, odnosno povezanoj ekonomiji.

„To bi značilo krah Milorada Dodika kao političke ličnosti, a sa druge strane ogromnog broja ljudi koji zavise od njega, koji ga podržavaju, koji mu finansijski pomažu da bude ono što jeste, siguran sam da neće. Ugrozi. Taj paket sankcija, ima smisla kada se desi i nakon toga sigurno ništa više u BiH ne bi bilo isto."

Institucije su pasivne

On misli da će Dodik uzvratiti.

"Na profilu njegove retrogradne politike, prijetnji, rigidnih politika, straha, trudit će se da izdrži što duže. Ulazimo u izbornu godinu i potrebna mu je takva tema. Čak i njegovi birači sve manje pričaju o stvarnim. kradja,kriminal,pljacka.Tamo je opoziciji u velikim centrima nekako bolje nego opoziciji u FBiH pa je pod pritiskom sa te strane pa ako se vrati i ako se situacija stabilizuje ovakvi problemi koje ima ponovo ce se otvoriti., uglavnom umjetna, kriza je bila otvorena afera sa kisikom u RS i sve je otislo u drugi plan. Pa ce se truditi da ovako ostane sto duze. S druge strane, tamo neće biti mesta,kada je riječ o međunarodnoj zajednici i kada je riječ o institucijama BiH koje će biti primorani od strane međunarodne zajednice da brže reaguju."

Šepić kaže da, kada neko direktno ugrožava ustavni poredak, onda su Sud, Tužilaštvo, državne institucije dužne da reaguju i to spriječe.

"Ovdje još imamo pasivnost institucija jer i unutar njih imate blokadu. Očekivao sam da će ovih dana od Escobara doći jasnija poruka i jasnije sankcije koje se moraju dogoditi direktno u BiH i koje će sve probuditi."

Navodi da bh. prijatelji i partneri iz međunarodne zajednice trebaju direktno reagirati na političare koji stvaraju probleme, ali i podsticati i tražiti od predstavnika institucija da djeluju.

"Ono što sa svoje strane radi Visoki predstavnik je također, po mom mišljenju, vrlo blijedo. I on je imao prostor i obavezu i morao je da reaguje mnogo jasnije i mnogo oštrije."

Ističe da probosanska politika mora imati mnogo više inicijative nego sada.

"Posljednjih mjesec dana niste vidjeli najvažnije predstavnike države BiH da su u najvažnijim centrima svijeta u koje će ići. Nažalost, nema reakcije s te strane. Isto tako. Milorad Dodik nas uvlači. I opozicija u RS je u velikoj meri odgovorna, ali verujem da kada ste bili inicijativa sa naše strane, da pokažete da imate neko rešenje, da bi se vremenom pojavili glasovi iz Republike Srpske. ko bi dolazio na te sjednice i glasao za određene propise."

Nije svako rješenje rješenje

Kada je riječ o odgovoru SDA, Šepić kaže da je slab.

"Jedini njihov odgovor je da će i oni pokušati verbalno da odgovore Dodiku za ono što radi. Za razliku od njih, Dodik u RS ima svoju većinu sa kojom pokušava da lažira barem nešto. Ono što je inače ključno problem sa SDA, ona je najodgovornija što se nalazimo u ovoj situaciji, politika koju vodi Bakir Izetbegović je zaista problematična jer godinama vlada slabim institucijama, a sa druge strane, kada date Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću Dom naroda, to se ne može opravdati."

Što se tiče izborne reforme, on smatra da je za predstavnike međunarodne zajednice najvažnije da vide neko rješenje.

"Lično ne mislim da je svako rješenje rješenje. Otprilike je to pristup ovih međunarodnih predstavnika, da pokažu da su kroz neke posredničke uloge uspjeli navesti predstavnike naroda da se nešto dogovore. Pa u čemu je problem? u njihovom nastupu nigdje nisam vidio njihovu jasnu poruku da se u BiH moraju desiti i poštovati osnovni principi prava. Ne može se napraviti nikakav kompromis koji će nekoga u ovoj zemlji učiniti manje vrijednim od bilo koga drugog."

"Opozicija u FBiH je i dalje rascjepkana. Aktivno radim i zalažem se da se opozicija ujedini i ima zajednički odgovor na najveće probleme koje imamo", zaključio je Šepić.

Pogledajte VIDEO