Šepić: Ratko Mladić će završiti kao nacistički ratni zločinac i to će svaka historija svjedočiti

.
Sutrašnje izricanje presude Ratku Mladiću komentarisao je i predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić koji je izjavio:

"“Očekujem da se potvrdi prvostepena presuda Ratku Mladiću. S obzirom na ranije presude kojima je pravno skoro (jer uloga Srbije je zaobiđena) zaokružen i dokazan čitav sistem ratnih zločina i genocida, još od presuda generalima Galiću, Krstiću...  i na kraju Karadžiću, očekujem da će takva biti i konačna presuda Mladiću. 

 

Ratko Mladić je odgovoran za počinjeni genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene u Bosni i Hercegovini, ali je njegovo i naslijeđe drugih ratnih zločinaca živo i potrebna je institucionalna borba protiv mržnje i tog naslijeđa. 

 

Iako smo svjedočili brojnim zločinima i Tužilaštvo traži da Mladić bude osuđen za genocid u još pet opština, posebno treba uzeti nove dokaze poput masovne grobnice Tomašica kod Prijedora, ali teško je očekivati da Sud promijeni prvostepenu presudu. 

 

Ipak, ako uzmemo sve što je Haag donio i što nije donio, njegova uloga je pozitivna. Bez Haaga, stanje bi bilo još gore. Sada je do uspostavljanja institucionalnog mehanizma, i evo, predlažem da prva odluka novog Visokog predstavnika bude nametanje Zakona o zabrani negiranja genocida i ratnih zločina. 

 

Ono što je još važno i gdje je potrebna ozbiljna intervencija jest obrazovni sistem koja mora ugraditi naslijeđe Haškog tribunala, a ne kao što je to sada da su ratni zločinci heroji. 

 

Ratko Mladić će završiti kao nacistički ratni zločinac i tako će svjedočiti svaka ozbiljna historija.”"