Šepić sa starim i novim visokim predstavnikom za BiH- Švarc Šilingom i Šmitom

asd
„Nema sumnje da je Schwarz Schilling stari politički lisac i da je imao svoje prste u lobiranju za Schmidta kod Angele Merkel koja je imala presudnu riječ, piše Šepić.

„Izbor Christiana Schmidta za visokog predstavnika “je odlična odluka”, smatra nekadašnji visoki predstavnik Christian Schwarz Schilling. Analitičari Schmidtov izbor vide kao jasan znak većeg i jačeg prisustva međunarodne zajednice. Ali i dalje ostaje problem unutrašnjih odnosa u Bosni i Hercegovini, gdje su etnički lideri napravili vlastite političke feude koji jesu glavna prepreka na putu ka Evropi i integraciji zemlje. Svakako je izbor Joea Bidena bio okidač da se ovdje mogu očekivati određene promjene i pomaci, ali međunarodni faktor u Bosni i Hercegovini mora tražiti nove saveznike da bi donijeli novinu u politiku i stabilnost zemlje. Rusija preko Srbije i Dodika želi osporiti Schmidta, ali Schwarz Schilling smatra da Rusija ima važnijih tema i podsjeća da ni njega nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN. – Ali to me nije spriječilo da djelujem kao visoki predstavnik. Odluka SB PIC-a jednostavno je primljena na znanje u UN-u. Za imenovanje visokog predstavnika nije potreban formalni akt od strane UN-a. PIC u tome igra glavnu ulogu, a čak ni njegova odluka ne mora biti jednoglasna, kako nam pokazuju mnogi komunikei PIC-a, sa kojima Rusija nije bila saglasna. To što Rusija pokušava da to postavi kao uslov je u njenom vlastitom interesu, jer bi tada htjela staviti veto na mnoge odluke PIC-a. Ali tu neće imati uspjeha, kaže on.

Nema sumnje da je Schwarz Schilling stari politički lisac i da je imao svoje prste u lobiranju za Scmidta kod Angele Merkel koja je imala presudu riječ. Ono što zabrinjava jeste da je Bakir Izetbegović pokidao sve veze sa zapadom i da nema čovjeka koji je blizak ni Schillingu niti Schmidtu. Međutim, u bosanskom političkom špilu karata ima takvih. Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka, koji je za vrijeme vođenja Političke akademije SDA, kao i uspješnog parlamentarnog rada u Skupštini Vijeća Evrope, uspostavio brojne kontakte i ima i dalje komunikaciju sa važnim ljudima u Briselu, Berlinu i Vašingtonu. Šepić je dobar prijatelj sa Schwarz Schillingom i nerijetko razmjenjuju političke stavove. Zanimljivo je da je upravo Schmidt upoznao Šepića sa novim visokim predstavnikom, te nema sumnje da veze ovog Krajišnika treba staviti u lobiranje za državni interes. Šepić je jučer, komentarišući mogući ishod današnje presude Ratku Mladiću, rekao kako bi prvi potez novog visokog prestavnika trebao biti nametanje Zakona o negiranju genocida i ratnih zločina“, napisao je Šepić na svojoj facebook stranici.