Šepić: Vlada mora konačno zakonom osigurati minimalnu platu od 1000 KM- nema više vremena za izgovore

.

 

Zadnjih je dana ponovo aktuelna rasprava o povećanju minimalne plate u BiH. Ova danas od 406 KM, baca ogromnu mrlju na bh. vlasti i odgovorne u državi. Posljednji izbori u Njemačkoj su kao jednu od najvažnijih tema imali stav jednog od kandidata za kancelara da se minimalna satnica mora podići sa 9.5 na 12 eura. To znači da bi minimalna plata u Njemačkoj, bruto, bila skoro 4.5 hiljada KM.

Na posljednje komentare reagirao je i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, lider stranke koja se od osnivanja zalaže za povećanje minimalne plate koji i danas tvrdi da se ova tema mora aktivirati u BiH i konačno riješiti u interesu radnika i cijele države. Njegov status prenosimo u cjelosti:

''Kada sam sa grupom istomišljenika 2017. godine osnivao Nezavisni blok, jedna od osnovnih stvari oko koje smo se brzo usaglasili je da u našoj ekonomskoj politici definiramo prioritet povećanje minimalne plate sa tadašnjih 380 KM na 750 KM, u prvoj polovini mandata, a zatim do izbora 2022. godine dostignemo iznos od 1000 KM minimalne, zagarantirane plate radnicima u BiH, sa punim radnim vremenom, 8 sati i 5 dana u sedmici. To smo vidjeli kao šansu za stabilizaciju zemlje, ostanak ljudi u BiH i pokretanje ekonomskog i privrednog razvoja BiH.

Nažalost, nismo dobili šansu da vodimo zemlju i pokažemo da je ovo moguće. A ovo je trebao značiti još i jedan od najvažnijih koraka kako da smanjimo veliki trend odlaska, posebno mladih iz BiH. I danas, 4 godine kasnije, imamo dosta lošiju poziciju, ali opet se može.

Ova rasprava u Njemačkoj i bolje plaćene satnice, od 12 eura, značiće da za 23 radna dana u mjesecu, radnik u toj zemlji mora dobiti minimalno cca 4350 KM, dok u BiH za isti broj sati danas ima 406 KM. Dakle, u Njemačkoj je to skoro 11 puta veći iznos od ovoga što radnici u BiH imaju. Prema našem prijedlogu, od 1000 KM minimalne plate, radi se o cca 6 KM po satu, što je ogroman pomak u BiH, a opet 4 puta manje od one u Njemačkoj.

Vlast koja nema osjećaja za stanje običnog čovjeka, koja ne stavlja ova pitanja na dnevne redove svoje političke agende, koja se otuđila od svoga naroda i koja svojim neprihvatanjem ovih principa o povećanju minimalne plate stoji na strani i štiti mnoge velike poslodavce, čak i razne tajkune koji su na sumnjive načine sticali enormna bogatstva, koji i danas prikazuju dobit, a neki i stotinu miliona KM godišnje, dok radnicima isplaćuju plate 450-600 KM mora biti kažnjena i odbačena. To nije država koja će uspjeti niti može dobro donijeti narodu.

A mi ćemo se nastaviti boriti za ove principe, jer su pravedni, pošteni i korisni za ovu zemlju i njenu budućnost. Znam da ima još političkih snaga i stranaka koje su spremne da zajedno radimo na ovome, a vjerujem da ćemo uspjeti okupiti dovoljno da ova rješenja konačno zažive i da naša BiH krene boljim putem.”- zaključio je Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka.

No description available.