Šepićeva dosljedna borba za veće plate i prava radnika u BiH

sš
Malo je političkih stranaka, a posebno pojedinaca u BiH koji se tako dosljedno i uporno u svome političkom djelovanju zalažu za veća prava radnika i veće plate, posebno povećanje minimalne plate u BiH, kao što to duži niz godina čini Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

 

Naime, od prvih inicijativa za osnivanje ove stranke, od 2017. godine pa do danas, konstantna je borba za povećanje minimalne plate u BiH, za koju NB i Šepić tvrde da je potrebno zakonski osigurati minimalna plata u BiH ne smije biti ispod 1000 KM mjesečno.

U sklopu toga, NB je izradio Novu ekonomsku politiku za BiH, koja se temelji na smanjenju doprinosa poslodavcima i povećanju minimalne plate, kao osnovu ostanka mladih u BiH i povećanju zaposlenosti i potrošnje, iz koje će uslijediti veći prihodi za veće penzije i sva druga javna davanja.

Nezavisni blok je ove ideje više puta prezentirao u javnosti, a zastupnici NB na svim nivoima ove ideje zagovaraju i grade partnerstva sa drugim strankama na podršci ovom pristupu.

Mnoge progresivne ideje Šepića i Nezavisnog bloka na kraju vlast, pod raznim pritiscima mora i prihvatiti, kao što je slučaj zamrzavanja cijena na životne proizvode u doba pandemije koronavirusa koje je Vlada FBiH zamrznula na nivo cijena od 5. marta 2020. godine, pravo na slobodno za vrijeme praznika i dane vikenda ili ideja o organičavanju marže na gorivo u BiH, koju je Šepić podnio u Parlamentu BiH još u februaru 2018. godine, a koju je Vlada FBiH usvojila tek prije 10 dana i time uticala na znatna smanjenja cijena goriva.

Posljednji oštar javni nastup Senad Šepić je uputio prije nekoliko dana, kada je objavljen spisak firmi u Federaciji BiH koje su u prošloj godini ostvarile najviše prihoda, a istovremeno isplaćivale radnicima i najniže plate u FBiH.

Obrazlažući, na tom primjeru Šepić je dodatno pojasnio zašto je krajnje vrijeme da Vlada FBiH konačno prihvati njegovu inicijativu za povećanjem minimalne plate na 1000 KM i vjerujemo da će i ova ideja i dosljedna borba i zalaganje, također uroditi plodom i da će je vlasti morati prihvatiti.

Pročitajte njegov komentar u cjelosti:

“13 firmi u FBiH koji su u 2019. godini prikazali dobit od preko 350 miliona KM, isplatile se prosječnu neto plaću radnicima od 519 KM mjesečno. Istim onim radnicima koji su njima ostvarili dobit od preko 350 miliona KM!

Najnižu platu su isplaćivali kladioničari -firma PREMIER koja je zaradila u godini preko 44 miliona KM radniku je prosječno isplatila 375 KM mjesečno. Najveća naftna kompanija- HIFA je zbirno zaradila preko 25 miliona KM plaćala je radnika prosječno 474 KM mjesečno, a Trgovački lanac BINGO koji je ostvario prihod od preko 93 miliona KM plaćao je radnika 521 KM mjesečno.

Prosječna plaća u FBiH je u ovom periodu bila preko 900 KM mjesečno.

Ovo pišem jer sam uvjeren da ovako jedna država i društvo neće moći uspjeti. Više od dvije godine, sa ljudima iz Nezavisni blok zagovaramo i borimo se da se usvoji zakon koji će osigurati minimalnu platu od 1000 KM u FBiH. Vlast još uvijek ne želi da prihvati ovaj prijedlog, još su uvijek više na strani nekih svojih tajkuna, nego običnog radnika i naroda, ali proći će i to. Takva vlast dugoročno neće imati perspektivu.

Nesavjesnim poslodavcima ne smije biti ostavljena mogućnost da ovako iskorištavaju naš narod, svoje radnike, dajući im mizerne plate, u isto vrijeme dok zarađuju milione i desetine miliona KM. BiH ne smije nikada pokazati elemente robovlasničkog sistema.

Posebno, država mora paziti u ovom kriznom periodu i ovakve poslodavce, umjesto da im pomaže iz sredstava Fonda za privredu, mora ih natjerati da iz vlastite dobiti, koja je svima vidljiva, pristojno plate radnike i iste očuvaju za vrijeme stabilizacije nakon ove krize.

Po tome kako će se odnositi prema ovom pitanju, trebamo svi, kupci i korisnici njihovih usluga, odrediti se prema njima svima, da li im doći i poslije krize ili takve zaobilaziti u širokom luku.”
- objavio je na svojoj FB stranici Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Image
status