Šeranić otkrio crne prognoze: Procjene kažu da će sutra biti 1.800 pozitivnih, spremaju se nove mjere

seranic
Naše projekcije govore da ćemo tada imati 13 lica na respiratoru. Ako se nastavi takav trend, morat ćemo sve planove aktivirati i završavati stvari teritorijalno, dodao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske

 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas na vanrednoj konferenciji za medije kako su domovi zdravlja u tom bh. entitetu pod velikim pritiskom zbog novog korona virusa te da njihove projekcije pokazuju i dalje rast broja zaraženih osoba.

-Dom zdravlja u Banjoj Luci, kao i ostali, pod izuzetno su velikim pritiskom, odnosno njihove Covid ambulante, gdje se stvaraju velike gužve i sad smo prešli na drugu opciju rasporeda, prije svega mislim na Bijeljinu, Doboj i Foču, rekao je Šeranić

-Ukoliko se nastavi ovakav trend, bit će sedam do osam posto lica koji će biti hospitalizovani. Naše procjene pokazuju da će i sutra biti 1.800 lica pozitivnih, što bi značilo da bi iz te naredne sedmice imali oko 150 novih lica u bolnicama, s obzirom na mijenjanje odnosno pogoršavanje kliničke slike. Naše projekcije govore da ćemo tada imati 13 lica na respiratoru. Ako se nastavi takav trend, morat ćemo sve planove aktivirati i završavati stvari teritorijalno, dodao je.

Naveo je i da su u ministarstvu u kojem je on šef ponovo ažurirali preporuke koje su otišle pred sve domove zdravlja, odnosno šta da rade po pitanju pregleda, kako da upućuju pacijente.

-Ono što moram reći je da danas sve zemlje Evropske unije bilježe neslavne brojke onih koji su zaraženi i jedine mjere su prema sredini i pojedincu i donose se u ovom trenutku. Pored ovog što zbrinjavamo pacijente moramo biti svjesni da moramo pružiti zdravstvenu zašititu i onima koji imaju druge potrebe. To će biti teško ako se nastavi ovako, rekao je.

Naglasio je i da korona virus utiče na sve aspekte života a da u ovom ministarstvu planiraju i projektuju i donose određene mjere te da na osnovu tih ciljeva gledaju šta će biti sa najmanje štete. Naveo je i da su svjesni da svaka mjera ima uticaja na svakog pojedinca.

-Najvažniji je pojedinac, on štiti sebe i svoju porodicu. Po podacima o licima koji su zaraženi, nakon uzimanja epidemiološke anamneze, jasno je da su se zaražavanja uglavnom desila u krugu porodice, ali se nije ukazivalo na striktan boravak u nekom kolektivu, odnosno školi, već su to uglavnom okupljanja u slobodno vrijeme. Zato i mjere jesu bile usmjerene na naše slobodno vrijeme, istakao je.

Istakao je i kako je pred nama izazovan period te da se na jesen očekuje rast broja novozaraženih, kako su i najavljivali.

-Sutra zajedno sa Institutom za javno zdravstvo RS ćemo vidjeti kakve mjere mogu da budu donesene kada je u pitanju drugo funkcinionisanje društveno-socijalnog kontakta. Mislim na one mjere koje su prethodno bile na snazi i od Instituta očekujemo prijedlog kako da Štab diskutuje o tim mjerama, kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.