Šest osoba u BiH inficirano virusom Zapadnog Nila

Šest osoba inficiranih virusom Zapadnog Nila zbrinuto je u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla, dvije osobe su iz Tuzlanskog kantona, a četiri iz Posavine. Riječ je o oboljenju koji se ne prenosi sa čovjeka na čovjeka, već sa životinje na čovjeka. Najčešće je to insekt, Tigrasti komarac.

– Virus se može naći u pticama i kod konja, ali se ne može prenijeti sa čovjeka na čovjeka. Osnovnu ulogu ima komarac, koji se adaptirao na našim prostorima. Komarac kada ubode nosioca virusa može ga prenijeti na zdravog čovjeka – istakao je šef Službe za epidemiologiju ZJZ TK Blaško Topalović.

Kod većine inficiranih bolest je neprimjetna ili je praćena blažim, gripi sličnim simptomima. Kod teže kliničke slike moguć je smrtni ishod.

– U 80 posto slučajeva prolazi bez ikakvih značajnijih simptoma, u 25 posto slučajeva razvija se nešto slično gripi. Kod starijih ljudi mogu se, u malom procentu, razviti teški oblici kliničke slike – naveo je Topalović.

Virus je otkriven 1937. godine na području Zapadnog Nila u Ugandi. U epidemiji među starijim pacijentima u Izraelu 1957. godine virus je prepoznat kao uzročnik upale moždanih ovojnica i upale mozga kod ljudi. Otad se ova bolest proširila po gotovo cijelom svijetu, uključujući Afriku, Europu, Bliski Istok, središnju Aziju te SAD. Na bh. prostorima je virus prvo otkriven kod konja, dok su u ljeto 2012. godine zabilježeni i prvi slučajevi infekcije ljudi.