Shanahan odlazi 23. juna, Trump otkrio ime novog šefa Pentagona

Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrick Shanahan podnijet će ostavku 23. juna, predajući ministru vojske Marku Esperu čelništvo nad Pentagonom.

– Vršilac dužnosti ministra odbrane podnijet će ostavku s tog položaja, koja će stupiti na snagu u ponoć 23. juna. Ministar vojske Esper postat će vršilac dužnosti ministra odbrane odmah nakon toga – navodi Pentagon u saopćenju.

Tranzicija vlasti uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donakld Trump saopćio da je Shanahan povukao nominaciju za ministra odbrane pozivajući se na porodična pitanja. Trump je naveo u tweetu da će imenovati Espera za vršioca dužnosti ministra odbrane, prenosi Fokus.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon objave, Trump je izjavio da će “najvjerovatnije” imenovati Espera na vodeću poziciju u ministarstvu odbrane.

– Najvjerovatnije. To je ono o čemu sam razmišljao da ću učiniti. On je veoma iskusan i on se veoma dugi vremenski period bavi tim stvarima o kojima pričamo – kazao je američki čelnik.

Esper, koji je diplomirao na West Pointu i služio je u američkoj vojsci tokom Zalivskog rata, proveo je karijeru u brojnim analitičkim grupama, vladi i u Kongresu. On je bio angažovan u vojnoj kompaniji Raytheon od 2010. Esper je preuzeo trenutnu funkciju u novembru 2017.

Američki mediji naglasili su da je utorak bio 168. dan otkako je položaj ministra odbrane napušten. Raniji rekord bez te pozicije iznosio je oko dva mjeseca, rebnosi Xinhua.