Sidran i svjetski intelektualci upozoravaju: Moramo se boriti za Evropu ili će je uništiti

Ideja Evrope još uvijek je u opasnosti s obzirom da se s mnogih strana kritikuje, vrijeđa i napušta njena svrha. Napadaju je lažni proroci koji su pijani od ljutnje i buncaju kad im se pruži prilika da iskoriste svjetla pozornosti. Evropa postaje ideja koja se raspada pred našim očima. Zadesit će nas katastrofa.

Upozoravaju ovo u tekstu koji je objavio The Guardian intelektualci Bernard-Henri Lévy, Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek, Orhan Pamuk i još 25 potpisnika među kojima je i Abdulah Sidran. U svom obraćanju navode kako su Evropu napustila dva velika saveznika koja su je u prethodnom stoljeću dva puta spasila od samoubistva.

"Evropa postaje ideja koja se raspada pred našim očima. Ovakva je klima uoči izbora u Evropskom parlamentu u maju. Ukoliko se nešto ne promijeni, ako se ne pojavi novi duh otpora, ovi izbori će biti najteži do sada. Oni će brodolomcima dati pobjedu. Za one koji još vjeruju u naslijeđe Erasmusa, Dantea, Goethea i Ceomniusa, bit će to samo sramotni poraz. Politika koja prezire inteligenciju i kulturu je pobijedila. Pojavit će se eksplozija ksenofobije i antisemitizma. Zadesit će nas katastrofa", upozoravaju akademici.

Potpisnici ovog pisma ističu kako oni spadaju među one koji odbijaju da se pomire s tom katastrofom, koji se smatraju evropskim patriotama koji razumiju koliki je ulog. Upozoravaju da je tri četvrtine stoljeća nakon pobjede nad fašizmom i 30 godina nakon rušenja Berlinskog zida, pred nama nova bitka za civilizaciju.

"Vjerujemo u veliku ideju koju smo naslijedili, vjerujemo da je dovoljno snažna da podigne evropske ljude iznad sebe i njihove prošlosti. Vjerujemo da je ona jedina sila koja je danas dovoljno čestita da se odbrani od novih znakova totalitarizma koji vuče stare mizerije iz mračnog doba. Ulog nam zabranjuje da odustanemo", navodi se u pismu.

Pozivaju ljude da se pridruže novom usponu i akciji uoči izbora koja odbija da grobarima prepusti ideju Evrope. Pozivaju da još jednom ponesemo baklju Evrope koja, uprkos svim svojim greškama, propustima i povremenim djelima kukavičluka, ostaje svjetionik za svakog slobodnog muškarca i ženu, piše Klix.ba

"Naša generacija je sve krivo shvatila. Kao i Garibaldijevi sljedbenici u 19. stoljeću koji su ponavljali poput mantre 'Italija će se izgraditi sama', vjerovali smo da će se kontinent sastaviti sam, bez potrebe da se borimo ili radimo za njega. Ovo je, rekli smo sebi, pravac historije. Moramo napraviti čisti rez sa starim uvjerenjima. Nemamo izbora. Moramo se boriti za ideju Evrope ili gledati kako propada pod valovima populizma. Kao odgovor na nacionalistički i identitetski napad moramo ponovo otkriti duh aktivizma ili prihvatiti da će nas ogorčenje i mržnja okružiti i potopiti. 

U ovom čudnom porazu Evrope koja se pojavljuje na horizontu, ova nova kriza evropske savjesti koja obećava rušenje svega što je naše društvo učinilo velikim, časnim i prosperitetnim, veći je izazov od bilo kojeg od 1930-ih godina, izazov liberalnoj demokratiji i njihovim vrijednostima
", navodi se u pismu.

Pismo su potpisali filozof Bernard-Henri Lévy pisci Milan Kundera, Salman Rushdie, Elfriede Jelinek i Orhan Pamuk, te Vassilis Alexakis (Atina), Svetlana Alexievich (Minsk), Anne Applebaum (Varšava), Jens Christian Grøndahl (Kopenhagen), David Grossman (Jerusalem), Ágnes Heller (Budimpešta), Ismaïl Kadaré (Tirana), György Konrád (Debrecen), António Lobo Antunes (Lisabon), Claudio Magris (Trst, Ian McEwan (London), Adam Michnik (Varšava), Herta Müller (Berlin), Ludmila Oulitskaïa (Moskva), Rob Riemen (Amsterdam), Fernando Savater (San Sebastián), Roberto Saviano (Napulj), Eugenio Scalfari (Rim), Simon Schama (London), Peter Schneider (Berlin), Abdulah Sidran (Sarajevo), Leïla Slimani (Pariz), Colm Tóibín (Dablin), Mario Vargas Llosa (Madrid) te Adam Zagajewski (Krakov).