Siluanov: Ako Zapad ograniči Rusiju da plati dug, ona će poduzeti pravne mjere

321
Dodao je da su devizni računi Rusije blokirani te da se ne vrše uplate koje su bile namijenjene za obračune isplata

Ministar finansija Rusije Anton Siluanov saopćio je danas da će Rusija poduzeti pravne mjere ako je Zapad pokuša ograničiti u nastojanjima da vrši isplate svog vanjskog duga. To je kazao za prokremljanski list Izvestija.

- Naravno da ćemo tužiti, jer smo poduzeli sve neophodne korake da osiguramo da investitori dobiju svoje uplate - kazao je Siluanov.

Devizni računi Rusije

On je naime naglasio kako će Rusija predstaviti svoj slučaj na sudu. Smtra kako će tako potvrditi svoje napore da dug plaćaju i u stranim valutama, ali i u rubljama. 

Kaže kako ovo neće biti lak proces, ali da će Rusija nastaviti aktivno dokazivati ​​svoja prava na multivalutne uplate, uprkos svim poteškoćama.

Dodao je da su devizni računi Rusije blokirani te da se ne vrše uplate koje su bile namijenjene za obračune isplata vlasnicima obveznica. Inače, Rusija se suočava sa prvim slučajem neizvršenja plaćanja vanjskih obaveza nakon više od jednog vijeka. 

 

Otplata međunarodnih obveznica

- Čak i u takvim uslovima, mi smo vlasnicima euroobveznica a koji su ruski rezidenti, isplatili dospjela dugovanja u rubljama - istakao je ministar Siluanov.

Ranije ove sedmice sklopila je aranžmane za otplatu međunarodnih obveznica u rubljama, iako je plaćanje dospjelo u američkim dolarima.

Sve to doprinosi tome da Rusija nije u mogućnosti plaćati dugove.

Rusija se na finansijskom tržištu suočava sa problemima obavljanja transakcija i plaćanja stranim dobavljačima kao i isplatama na tržištu obveznicama zbog sankcija koje joj je Zapad nametnuo nakon invazije na Ukrajinu.