Sindikat BH Telecoma daje radnicima 100 KM po danu štrajka

.
Sindikat radnika BH Telecoma donio je odluku o isplati dnevne novčane pomoći učesnicima štrajka u iznosu od 100 KM po danu učešća u štrajku.

"Dana 6. novembra, Centralni odbor Sindikata BH Telecoma je donio odluku da svakom radniku koji učestvuje u štrajku, na osnovu spiskova i uredne evidencije, bude isplaćena novčana pomoć, u iznosu od 100 KM po danu", navodi se u odluci.

Stotinu KM po danu učešća u štrajku dobit će svaki radnik bez obzira da li je član Sindikata ili nije.

U obrazloženju za ovakvu odluku navodi se da se štrajk pokreće razmatrajući okolnosti i uslove, kao i sve neugodnosti, pritiske i prijetnje kojima će biti izloženi učesnici štrajka, ali i prije početka štrajka koji je bio zakazan za 9. novembar.

Nekoliko desetina radnika je štrajkovalo ispred zgrade Vlade Federacije BiH poručivši da se neće lako prepustiti u ruke privatnicima bez granskog kolektivnog ugovora.

Podsjetimo da su sindikati kompanija BH Telecom i HT Mostar ranije najavili štrajk zbog odbijanja Vlade FBiH da potpiše granski kolektivni ugovor u oblasti telekomunikacija zbog pokušaja, kako kažu, privatizacije ovih kompanija iza očiju javnosti.

Izvor: