Sindikat finansijskih radnika: Nakon dvije godine pregovora propao još jedan pokušaj vraćanja dostajanstva

Samostalni sindikat radnika finansijskih organizacija FBiH i Grupacija poslodavaca iz oblasti finansijskog poslovanja pri Udruženju poslodavaca u FBiH pristupili su usklađivanju Kolektivnog ugovora za granu finansija za teritorij Federacije Bosne i Hercegovine 2016. godine.

Iz Sindikata je saopćeno kako smatraju da je cilj poslodavaca u pregovorima bio obespravljenje radnika i to po sistemu "uzmi ili ostavi" što Sindikat ne može i nema mandat prihvatiti.

"Samostalni sindikat radnika finansijskih organizacija FBiH od svog osnivanja nastoji radnicima u finansijskom sektoru vratiti poziciju u društvu kakva im i pripada, u skladu sa ekonomskim i finansijskim potencijalom ovog sektora općenito. Imajući u vidu ambijent poslovanja i opće društvene prilike u kojima živimo i radimo, Sindikat je u ovim pregovorima, kao i prethodnih godina, imao vrlo pragmatičan pristup u namjeri da bude dio rješenja i da omogući što povoljnije i zdravije uslove za rad zaposlenim u finansijskim organizacijama. Benefite takvog pristupa, kao realne i provodive standarde, koristili su u velikoj mjeri svi zaposleni u finansijskom sektoru. 

Nakon dvije godine pregovora sa žaljenjem konstatujemo da je još jedan pokušaj da se vrati dostojanstvo radnicima u finansijskom sektoru očito propao, jer Samostalni sindikat radnika finansijskih organizacija u Federaciji Bosne i Hercegovine nema mandat da učestvuje u projektu koji ima za cilj obespravljenje radnika i umanjenje obima njihovih prava iz radnog odnosa", kaže se u saopćenju Samostalnog sindikata radnika finansijskih organizacija FBiH.