Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH najavio za danas, tačno u podne, online protest

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) najvio je za danas, tačno u podne, online protest pod nazivom "Slobodni za praznike".

Cilj protesta je, kako su kazali, ukazati na potrebu da i radnici i radnice u sektoru trgovine i usluga imaju  pravo provesti praznike sa svojim porodicama.  

Više od 140 videoporuka, stotine pisanih poruka i brojna pisma podrške stigla do sad putem e-mail adrese, naveli su iz  Sindikata.

Podrška koju dobijaju, kako kažu, jasno pokazuje da je namjera prepoznata od strane onih čiji su interes i stavili u fokus kampanje.

U sektoru trgovine i uslužnih djelatnosti radnici nemaju slobodan dan za praznike, ali ni dan koji bi iskoristili za bilo koji oblik sindikalne borbe, što je posljedica nedostatka političke volje za donošenjem zakona o praznicima BiH, kao i nepostojanje obavezujućih akata, mehanizama i instrumenta kojima bi se svim radnicima u  trgovini u BiH, garantirale jednake mogućnosti i prava vezana za neradne dane u dane praznika, ističu iz Sindikata.

Kroz virtuelni protest Sindikat želi prilagoditi savremeni način komuniciranja i organiziranja aktivnosti prema  radnicima, javlja Avaz.