Sindikat RMU Banovići pojasnio zbog čega su odlučili pokrenuti štrajk upozorenja

Vlada FBiH vrši zloupotrebu državnih institucija pa vrši medijsko inspekcijsku hajku na rudnik Banovići, njegove radnike i njihov crni hljeb.

Sindikalni odbor Sindikalne organizacije RMU “Banovići” objavio je obavještenje putem kojeg radnicima objašnjava razloge donošenja Odluke o održavanju štrajka upozorenja. Kao razloge su naveli:

1. Vlada FBiH ne želi da potpiše novi Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

2. Vlada FBiH ne dozvoljava povećanje najniže neto satnice rada niti povećanje cijene uglja.

3. Vlada FBiH je donijela Odluku o donošenju Programa o prestruktuiranju elektroenergetskog sektora u FBiH broj: 933/2019 od 22.08.2019.godine u kojem predviđa ulazak RMU “Banovići” d.d. Banovići u Koncern u kojem između ostalog navodi smanjenje broja radnika (predviđa otpuštanje radnika) i smanjenje cijena uglja, a samim tim smanjili bi se i ukupni prihodi što bi dovelo u pitanje funkcionisanje privrednog, javnog, nevladinog i svih drugih sektora u općini Banovići a što je u potpunoj suprotnosti sa stavovima Sindikata.

4. Vlada FBiH nije obezbijedila garanciju i odredila rok početka izgradnje TE Banovići blok 1, iako je sve potrebne procedure i akte Rudnik Banovići obezbijedio prije Bloka 7 Tuzla i Bloka 8 Kakanj, te se s pravom postavlja pitanje zašto je ovaj projekat osporavan od strane Vlade FBiH u poslednjih nekoliko godina uprkos Zaključcima Parlamenta FBiH, a uzimajući u obzir da se radi o najjeftinijiem projektu i da Blok-1 TE Banovići predstavlja zamjenski kapacitet.
Podsjećamo da neizgradnjom TE Banovići, RMU “Banovići d.d. Banovići ne bi imao osiguran plasman uglja čime bi došlo u pitanje egzistencija samog Rudnika, svih zaposlenih u Rudniku i njihovih porodica kao i građana Općine Banovići.

5. Vlada FBiH vrši zloupotrebu državnih institucija pa vrši medijsko inspekcijsku hajku na rudnik Banovići, njegove radnike i njihov crni hljeb. Na račun ovog preduzeća iznijeto je niz neistina s namjerom da se naruši integritet Društva i unese panika među radnike.

6.Sindikalni odbor će se zajedno sa Upravom Društva i Nadzornim Odborom u skladu sa zakonskim odredbama boriti za:

  • očuvanje svakog radnog mjesta u RMU „Banovići“ d.d. Banovići
  • za realizaciju projekta izgradnje TE Banovići i
  • za odbranu od ulaska u Koncern EP BiH do okončanja izgradnje TE Banovići i potpunog i zakonitog definisanja odnosa u samom Koncernu.

7. Sindikalni odbora Sindikalne organizacije RMU “Banovići” d.d. Banovići će u svrhu zaštite očuvanje Rudnika i lokalne zajednice, stupiti u štrajk upozorenja a ukoliko bi bilo potrebno i u generalni štrajk u skladu sa odredbama Zakona o štrajku. Ukoliko dođe do generalnog štrajka mogao bi biti ugrožen energetski sektor u FBiH i čiju će odgovornost snositi upravo Vlada FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.

8. Sindikalni odbor daje punu podršku u radu Upravi Društva do kraja njihovog mandata (Maj 2020.godine) iz razloga što Uprava Društva proteklih 15 godina pozitivno i uspješno posluje, redovno uplaćuje sve obaveze, plate i doprinose radnicima, ulaže u infrastrukturu, poboljšava uslove rada…i najbitnije ne otpušta radnike nego kontinuirano vrši zaposlenje novih radnika, stoji u saopštenju Sindikalnog odbora Sindikalne organizacije RMU “Banovići”.