Sindikat UNSA najavio štrajk ako se ubrzo ne usvoji budžet Kantona Sarajevo

Centralni odbor Sindikata Univerziteta u Sarajevu objavio je saopćenje u kojem apelira na Vladu Kantona Sarajevo da u što kraćem vremenu usvoji budžet za 2019. godinu kako bi Univerzitet nastavio s normalnim funkcioniranjem.

Centralni odbor Sindikata Univerziteta u Sarajevu na sjednici održanoj 10. decembra odlučio je zatražiti od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo da prioritetno pristupe usvajanju budžeta za 2019. godinu.

Kako navode u saopćenju, neusvajanje budžeta do kraja godine moglo bi imati negativan utjecaj na normalno odvijanje nastavno-naučnog procesa. 

"Neusvajanje budžeta do 31.12.2018. godine može imati ozbiljne i nesagledive posljedice za normalno funkcioniranje nastavnog i naučnog procesa, narušavanje radno-pravnog statusa uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu, te ugrožavanje svih pozitivnih integracijskih procesa definiranih Zakonom o visokom obrazovanju KS. Skrećemo pažnju da je Vlada KS ponovo uputila u skupštinsku proceduru Nacrt budžeta KS za 2019. godinu, dana 23.11.2018. godine, a koji će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice, koja se održava 19.12.2018. godine", stoji u saopćenju Sindikata UNSA.

Kako dalje navode, ukoliko se do pomenutog datuma ne usvoji budžet Kantona Sarajevo Sindikat UNSA će od januara započeti djelovati putem štrajkova upozorenja na organizacionim jedinicama UNSA i to svakog ponedjeljka od 11:50-12:50 sati, pa sve do ispunjenja svih zahtjeva proizašlih iz odredbi važećeg Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na UNSA.

"Od Vlade KS tražimo da, u skladu sa Zakonom, sankcionira sve odgovorne osobe koje nisu osigurale pravovremeno donošenje svih provedbenih akata, koji su u direktnoj vezi sa implementacijom kolektivnog ugovora, te tim radnjama i postupcima direktno ugrozili integraciju Univerziteta u Sarajevu, kao i značajno poboljšanje materijalnog statusa i pravne sigurnosti svih uposlenika na Univerzitetu u Sarajevu", dodaje se u saopćenju.

Iz Sindikata ističu da će poduzeti sve potrebne pravne radnje i postupke kako bi zaštitili prava uposlenika Univerziteta u Sarajevu, koja su zagarantirana Kolektivnim ugovorom i Zakonom o radu FBiH. Kako dalje navode, isplate plata na Univerzitetu u Sarajevu od januara 2019. godine će se isplaćivati isključivo po Kolektivnom ugovoru, te će svaki pokušaj onemogućavanja njegove dosljedne primjene, u smislu prekoračenja vremenskih rokova ili kršenja odredbi ugovora, rezultirati pokretanjem postupaka pred nadležnim sudom.

"U slučaju pokušaja opstruiranja primjene Kolektivnog ugovora u isplati plaća uposlenicima Univerziteta u Sarajevu, na način da se plaća za mjesec januar 2019. godine ne isplati u skladu sa Kolektivnim ugovorom, Sindikat Univerziteta u Sarajevu će, osim pokretanje tužbe protiv Vlade KS, organizirati i generalni štrajk 4. marta 2019. godine u 10 sati ispred zgrade Vlade KS. Štrajk će trajati sve do ispunjenja sindikalnih zahtjeva u skladu sa odredbama Kolektivnog ugovora", naveli su iz Sindikata UNSA.

Na kraju, Sindikat Univerziteta u Sarajevu još jedanput apelira na zastupnike Skupštine KS da shvate ozbiljnost trenutne situacije i važnost da se u što je moguće kraćem roku usvoji budžet za 2019. godinu kako se ne bi dovelo u pitanje normalno funkcioniranje Univerziteta u Sarajevu i narušavanje radno-pravnog statusa njegovih uposlenika.