fbpx Sindikati obrazovanja u USK-u nastavljaju generalni štrajk

Sindikati obrazovanja u USK-u nastavljaju generalni štrajk

Home

Sindikati obrazovanja u USK-u nastavljaju generalni štrajk

Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja potvrđeno je i kako je odbijen Prijedlog Vlade USK o ispunjenju minimuma zahtjeva

Sindikat osnovnog obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) neće postupiti po Rješenju Općinskog suda u Bihaću o privremenoj mjeri osiguranja da omogući nesmetano obavljanje obrazovnog i odgojnog procesa u javnim ustanovama na području kantona.

-Naši pravni timovi će u roku od tri dana dati adekvatan pravni odgovor Sudu, koji je donio ovakvo Rješenje – rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata Federacije BiH Selvedin Šatorović.

Iz sindikata su konstatovali da je ovakvo sudsko rješenje pokušaj razbijanja jedinstva sindikata, te su ga okarakterisali političkom mjerom, prenosi Fokus.

-Ovo je prvi put da se donosi privremena mjera nekom sindikatu. Zaista je nelogično da smo mi i Sindikat srednjeg obrazovanja istog dana stupili u generalni štrajk, a da je samo protiv nas donesena privremena mjera o prekidu štrajka – riječi su predsjednice Sindikata predškolskog i srednjeg obrazovanja USK Zehre Hadžić.

Iz sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja potvrđeno je i kako je odbijen Prijedlog Vlade USK o ispunjenju minimuma zahtjeva.

-Zajednički ćemo nastaviti borbu za svoje dostojanstvo. Ovo neka bude jasna poruka Kantonalnoj vladi da nas nikakvim represivnim mjerama neće natjerati da odustanemo od svojih zahtjeva – dodao je Šatorović.

Članstva oba sindikata još jednom su ponovila zahtjeve o izjednačavanju osnovica za platu s ostalim budžetskim korisnicima, jasan i prihvatljiv termin za isplatu razlika plata od septembra 2018 godine, te rješavanje pitanja minulog staža.

Topic
Objavio: Čet, 12/09/2019 - 15:59

Povezane vijesti

Back to top