SIPA danas pretresla kancelarije u Zeničkoj bolnici tokom akcije “BLACK TIE VRH”

F

Foto: N1

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u okviru operativne akcije “Black Tie vrh” izvršili pretres kancelarije u Kantonalnoj bolnici Zenica.

Pretres je izvršen na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Osumnjičena osoba, koja koristi pomenutu kancelariju, povezana je sa istragom koja se vodi zbog sumnji na krivična djela “Organizovani kriminal” i “Pranje novca” prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Tokom pretresa, otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u istrazi. Ove aktivnosti predstavljaju nastavak operacije “Black Tie”, koja je usmjerena na razotkrivanje i suzbijanje organiziranog kriminala u BiH.

Podsjećamo, Sud Bosne i Hercegovine je nedavno produžio pritvor za još dva mjeseca Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać, uhapšenima u akciji “Black Tie 2”. Ove osobe se sumnjiče za organizirani kriminal.

Osim njih, članovi kriminalne grupe navodno su i Dženis Kadrić, Boško Jerković, Ibro Miladin, Dražen Čobović, Adna Helić, Tarik Zulović, Haris Bahram, Nedžad Suljević, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo, Husmir Gabeljić, Fatih Kol, Almir Serdarević i Suvad Sačić. Terete se za organizovani kriminal, pranje novca, zloupotrebu položaja, primanje mita i druge oblike koristi u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi.