SIPA: Nismo prisluškivali glavnu tužiteljicu BiH (VIDEO)

Home

SIPA: Nismo prisluškivali glavnu tužiteljicu BiH (VIDEO)


Iz Tužilaštva BiH navode da su im dostavljeni dokumenti koji ukazuju na to da je praćeno kretanje vršiteljice dužnosti glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Tužilaštvo tvrdi da su im dostavljeni i transkripti razgovora između Gordane Tadić i potpredsjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Ružice Jukić.

"S obzirom na to da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su učestvovale u navedenim aktivnostima", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Saopćenjem se oglasila i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), jedna od sigurnosnih službi u BiH, u čiju nadležnost spada i provođenje mjera nadzora.

'Nije bilo zloupotreba'

Iz SIPA-e navode da Gordana Tadić i Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada ove agencije, niti su prema njima preduzimane posebne istražne radnje.

"Odjeljenje za unutrašnju kontrolu SIPA-e je 29. i 30. augusta 2017. godine izvršilo unutrašnju inspekciju, pri čemu nisu utvrđene bilo kakve zloupotrebe od nadležnih organizacionih jedinica SIPA-e ili pojedinaca kada je riječ o provođenju posebnih istražnih radnji.

Osim toga, nadležne organizacione jedinice izvršile su pregled svih izlaznih akata SIPA-e u ovoj godini, prilikom čega nije pronađen akt, ni druga dokumentacija sličnog sadržaja.

Također, tokom 2017. godine nije zabilježen nijedan akt s oznakom tajnosti - 'vrlo tajno'", stoji u saopćenju SIPA-e.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pokazao je dokumenta za koja tvrdi da su falsificirana i da ih je Tužilaštvu navodno dostavio Josip Šimić, novinar koji je danas bio na informativnom razgovoru u prostorijama SIPA-e. U tim dokumentima SIPA navodno obavještava Mektića o kretanju tužiteljice Tadić i razgovorima sa potpredsjednicom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

"Dečko koji ima određenu vrstu problema, neću ništa više da govorim, satima se već zadnjih dana nalazi u Tužilaštvu. Jučer je bio 5-6 sati u Tužilaštvu. Sjedio je tamo. Razgovara sa glavnom tužiteljicom, pa ga ona uputi kod nekih tužilaca. Vrše konstrukciju, pakleni i lažni plan kako da optuže ljude i sruše ljude u ovoj državi koji prozivaju nerad Tužilaštva", izjavio je jučer ministar sigurnosti BiH.

Šimić je Tužilaštvu BiH prekjučer dostavio krivičnu prijavu protiv ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, uz koju je priložio i falsificirani dokument SIPA-e u kojem stoji da je državna agencija pratila i prisluškivala vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić te da su informacije i transkripti dostavljani Mektiću, prenosi portal Klix.ba.

Tadić je jučer pozvala Mektića da podnese ostavku nakon njegovih tvrdnji da je Tužilaštvo BiH "propalo", a da je BiH "razvaljena zemlja". Ministar sigurnosti je danas odvratio pozivom za ostavku tužiteljice.

Tadić je kazala i da će ministar biti pozvan u Tužilaštvo BiH da objasni svoje izjave.

"Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV i Predsjedništvo BiH jer smatram da se ovim vrši podrivanje ustavnog poretka BiH", rekla je v. d. glavne tužiteljice BiH.

 

 

(Izvor: Al Jazeera i agencije)

Objavio: Wed, 30/08/2017 - 21:17

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top