fbpx SIPA u Ministarstvu prometa zbog dozvola iz 2009

SIPA u Ministarstvu prometa zbog dozvola iz 2009

Home

SIPA u Ministarstvu prometa zbog dozvola iz 2009


Nova istraga Tužilaštva BiH i SIPA otkrit će može li bivši trojac iz državnog Ministarstva ponovo odgovarati za isti prekršaj, samo učinjen u drugom periodu.Po naredbi Tužilaštva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posjetili su prostorije Ministarstva prometa i komunikacija BiH. Riječ je o prikupljanju dokaza protiv osumnjičenih Nikole Šege i drugih, a u vezi sa izdavanjem CEMT dozvola (za međunarodni prevoz) još u 2009. godini.

Izvještaji

Od resornog ministarstva zatraženi su konačna lista CEMT dozvola za pomenutu godinu, potpisana od svih članova komisije, prijedlog raspodjele tih dozvola, neiskorištene zamjenske CEMT dozvole za 2009, papirologija koja se odnosi na mijenjanje dozvola među prevoznicima, izvještaj radne grupe za 2009, ali i odluka o dodjeli dozvola koja je prethodila konačnoj listi, a koja se od nje razlikuje u broju odobrenih dozvola.Podsjećanja radi, 2012. godine završen je sudski proces u kojem su trojica optuženih Nikola Šego, Mirko Šekara i Enis Ajkunić proglašeni krivim zbog toga što su od 25. 10. 2006. do 10. 1. 2007, kao službene i odgovorne osobe u institucijama BiH, a s ciljem pribavljanja imovinske koristi drugom, iskoristili svoj službeni položaj.“Terete se da su prekoračili granice svog službenog ovlaštenja tako što su, Šego u svojstvu predsjednika, a Šekara i Ajkunić u svojstvu članova Komisije za raspodjelu CEMT dozvola Ministarstva komunikacija i prometa BiH, donijeli odluku o raspodjeli CEMT dozvola na pravne osobe s područja BiH s ciljem pribavljanja koristi odabranim pravnim osobama - cestovnim prijevoznicima u BiH, pri čemu su teže povrijedili prava drugih pravnih osoba, saopšteno je tada iz Suda BiH.Aktuelni sekretar Ministarstva prometa i komunikacija BiH Igor Pejić za Oslobođenje kaže kako je tačno da je SIPA zatražila pomenutu dokumentaciju.- Provode se aktivnosti u vezi sa 2009. i moram reći kako je Ministarstvo s tim upoznato već pet godina. Zbog čega su aktivnosti tek sada intenzivirane, da li je bilo riječi o zamjeni tužitelja, u to mi u ovom času ne želimo ulaziti, ističe Pejić.

Apelacije

Prema njegovim riječima, u Ministarstvu prikupljaju dokumentaciju i na raspolaganju su pravosuđu za sve što im se zatraži.Nakon što je Ustavni sud BiH naložio da se pomenutom trojcu donese nova presuda, jer im je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, Sud BiH čak im je i povećao kaznu na po tri godine zatvora. No, početak pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH održan je 3. oktobra 2016, a konačnu i oslobađajuću presudu Sud BiH izrekao je u novembru prošle godine. Nova istraga pokazat će mogu li bivši uposlenici Ministarstva odgovarati za isti prekršaj samo učinjen u drugom periodu.(Izvor: Oslobođenje.ba)
Objavio: Wed, 18/01/2017 - 18:03

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top