SIPA uhapsila Asima Kambera i još dvije osobe zbog sumnje u izborne prevare

sipa
U Istočnom Sarajevu i Sanskom Mostu danas su uhapšene tri osobe čije prostorije u Sanskom Mostu su jutros pretresli pripapadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

 

Tokom dana je izvršen pretres na četiri lokacije u Sanskom Mostu. U pitanju su prostorije SDA-ovog zastupnika Asima Kambera, a preostale dvije osobe su, kako nam je rekao svjedok u cijelom slučaju Fazir Vukalić koji je Kamberov saradnik i sekretarka SDA Sanskog Mosta Mirela Husić.

Pripadnici SIPA-e su prilikom pretresa izuzeli određenu dokumentaciju, mobitele, kasete za diktafone i druge uređaje za elektronsko pohranjivanje podataka.

Nakon kriminalističke obrade, uhapšeni će u zakonskom roku biti predati Tužilaštvu BiH.

Ova istraga Tužilaštva BiH je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela izborne prevare za koje se sumnja da su počinjena tokom općih izbora u BiH 2018. godine.

Oni su osumnjičeni da su, u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, a sa ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate s područja Sanskog Mosta.