Širom Sjeverne Amerike obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici

das
Bosanci i Hercegovci širom Sjeverne Amerike kroz različite kulturne, sportske i vjerske manifestacije obilježili su 25. godišnjicu genocida u ”Zaštićenoj zoni UN-a – Srebrenica”.

Ove godine, za razliku od svih proteklih, aktivnosti na nivou Amerike su dosta bolje koordinirane i može se reći kvalitetnije pripremljene i predstavljene javnosti.

Iako je u mnogim saveznim državama još uvijek prisutan strah od povratka pandemije virusa COVID-19, ipak su Bosanci i Hercegovci našli načina kako da obilježe 11. juli i prisjete se stradanja svog naroda, javio je ”Preporod”.

Ovogodišnje aktivnosti koordinirao je Ured za vjerske poslove Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike (IZBSA), a u većini slučajeva organizovali su ih islamsko-kulturni centri i nevladine organizacije.


Kako navodi rukovodilac Ureda za vjerske poslove, hfz. mr. Muriz ef. Mešić, i pored činjenice da u mnogim saveznim državama još uvijek postoje restrikcije uzrokovane pandemijom koronavirusa, ipak su ovogodišnje aktivnosti bile sadržajne i raznovrsne.

U Bowling Greenu u petak, 10. jula, proučen je tevhid za šehide Srebrenice i domovine, dok je subotu, 11. jula 2020. godine, organizirana vožnja biciklima i motociklima, uz prelazak simbolične udaljenosti, kao što je put od Srebrenice do Tuzle.

Muamer ef. Šljivić je održao čas historije o temi "Genocidi - pokušaji istrebljenja muslimana (Bošnjaka)". Istu večer upriličeno je gledanje dokumentarnog filma ”Daleko je Tuzla”. U ovom gradu je postavljen i billboard sa natpisom o genocidu u Srebrenici koji će biti vidljiv tokom idućih nekoliko mjeseci, saopćeno je iz IZBSA.

U gradu Carlisle (Pennsylvania) ispred džamije upriličeno je postavljanje ”Cvijeta Srebrenice” kojeg su članovi BICC centra oslikali na terenu iza džamije. Ovom prilikom Srebrenički inferno je izvela Murisa Sejmenović, a odlomke iz Kur’ana je proučio Hamza Korkutović, nakon čega su proučeni Jasin i tevhid pred duše šehida.

Polaznici mekteba iz tog džemata pustila su u zrak devet balona kao znak sjećanja na ubijene koji su ukopani 11. jula 2020. godine u Potočarima i izveli performans cvijeta sa tijelima, a prigodno predavanje o genocidu u Srebrenici održao je imam Zinaid ef. Granić.

U zajedničkoj organizaciji Udruženja Srebreničana - Chicago i Bosnian Islamic Cultural Center, u subotu, 11. jula, u Chicagu je održana prva komemorativna ”Biciklijada za Srebrenicu - Chicago 2020”. Zbog restrikcija zbog COVID-19, u prvoj komemorativnoj biciklijadi učestvovalo je brojčano dozvoljenih 50 biciklista. U večernjim satima u prostorijama BICC centra proučen je tevhid pred duše bosanskih šehida i žrtava genocida u Srebrenici.

Bosnjački Islamski kulturni centar iz Grand Rapidsa (Michigen) obilježio je 25. godišnjicu genocida u Srebrenici obraćanjem predsjednika ovog centra Samira Agića i imama dr. Muaz ef. Redžića u gradskom parku 6th Street Bridge Park na obali rijeke Grand River, nakon čega su prisustni simbolično bacili ruže u rijeku.

Također, ovim povodom proučen je i tevhid šehidima Srebrenice u novoizgrađenoj Selam džamiji.

U prostorijama Bošnjačke Islamske zajednice Erie, u subotu 11. jula, upriličen komemorativni program. Osim obraćanja predstavnika preživjelih Srebreničana, kao i predstavnika lokalnih vlasti, upriličena je projekcija dokumentarnog filma ”Remembering Srebrenica”. Nakon akšam namaza, proučen su Jasin i tevhid pred duše šehida Srebrenice i BiH.

U centru SABAH postavljena je izložba koju čine slike, originalni članci, knjige, eseji i umjetnički radovi omladine, kao tužno i važno sjećanje na žrtve, njihove porodice, ali i sjećanje na cijelokupnu agresiju izvršenu u Bosni i Hercegovini i nad njenim narodom.

Radi promovisanja kulture sjećanja, posebno među bošnjačkom omladinom Chicaga i širenja svijesti o genocidu i agresiji nad Bosnom i Hercegovinom, ova izložba će biti dostupna u SABAH centru tokom cijelog jula.

U Islamskom kulturnom centru u Northbrooku kod Chicaga, 25 godina od genocida u Srebrenici obilježeno je sa nekoliko zapaženih aktivnosti. Prigodno predavanje na engleskom jeziku na temu Srebrenice i pouke koje muslimani širom svijeta imaju crpiti iz ovog događaja, održao je dr. Hazim Fazlić, imam džamije.

Predavanje je uglavnom bilo namijenjeno muslimanima nebošnjacima koji u većem broju posjećuju ovaj islamski centar.

Za bošnjačku članove ove džamije, imam Fazlić organizirao je program tokom kojeg je proučen Jasin i tevhid i održano predavanje na bosanskom jeziku. Program je prenošen uživo preko društvenih mreža i praćen od strane nekoliko stotina članova i simpatizera najstarije bošnjačke džamije u Americi.

Program povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici održan je i u džematu Philadelphia pod nazivom "Da se nikad ne zaboravi, jer ako to učinimo, dozvolit ćemo da nam se opet ponovi".

Komemoracija u Portlandu je održana u organizaciji Islamske bošnjačka edukativno-kulturalne organizacije (IBEKO) i Džemata Portland. Komemoracija se sastojala od biciklijade u dužini od 25 milja od džamije do centra grada Portlanda i nazad, te vjersko-komemorativnog programa ispred džamije. Također, izvršena je uplata za sadnju 25 stabala, u znak sjećanja na 25. godišnjicu genocida u Srebrenici. 10. jula je održan je i poseban mektebski čas o Srebrenici putem ZOOM aplikacije za djecu, omladinu i roditelje.

U džematu Islamske zajednice Bošnjaka u gradu Salt Lake City ove godine je učenjem Jasina i tevhida tradicionalno obilježena godišnjica genocida. Također, ove godine su lokalne gradske vlasti te okrug i savezna država država Utah potpisali proklamacije da 11. juli bude Dan sjećanja na žrtve genocida.

U džematu Islamic Community of Bosniaks in Washington upriličen je specijalni program povodom 25. godišnjice genocida, dok su Bošnjaci St. Louisa u organizaciji dva islamska centra, STLIC ’’Nur’’ i Bosnian Islamic Cener of St. Louis, upriličili svečano otvaranje ’’Cvijeta Srebrenice’’ na manifestaciji kojoj su prisustvovali mnogobrojni ugledni gosti i predstavnici gradskih vlasti.

Jevreji i muslimani u Torontu su zajednički obilježili 25. godišnjicu Genocida u Srebrenici i 75. godišnjicu Holokausta.

Tim povodom je gradonačelnik najvećeg grada u Kanadi, Toronta, Jonh Tory, izdao proklamaciju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici i proglasio 11. juli Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, dok je premijer kanadske provincije News Brunswick Blaine Higgs izdao Deklaraciju povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.