Siromaštvo u BiH: Krađa hrane u trgovinama pokazatelj duboke krize u našoj zemlji

krađa
Siromaštvo u Bosni i Hercegovini dobilo je novu dimenziju.

 

Cijene osnovnih namirnica dostigle su astronomske visine. Statistika kaže da je inflacija u prvoj polovini godine, u odnosu na prethodnu, veća za gotovo devet posto. Te brojke u praksi znače da je mnogim građanima postalo nedostupno čak i ono najosnovnije, a o razmjerama siromaštva govori i povećan broj krađa hrane po marketima i trgovinskim lancima.

 

Siromaštvo u BiH

Siromaštvo u Bosni i Hercegovini dobilo je novu dimenziju. Osim onih koji prosjače na ulici i po kontejnerima traže zalogaj bajatog hljeba, sve je više građana koji kradu hranu, konzerve, meso i paštete u trgovinskim lancima. Prema podacima policije, to je primjetno posebno u zimskom periodu.

“Kad govorimo o ova neka tri ljetna mjeseca, za 2023. godinu evidentirano je 19 krivičnih djela krađa. Prijavljeno je 13 lica i jedno maloljetno lice”, kaže Srđan Gajić, načelnik Sektora kriminalističke policije PU Bijeljina.

Da su krađe hrane itekako uzele maha pokazuju i slike iz prodavnica širom Bosne i Hercegovine. Tzv. zujalice trgovci postavljaju na puter, konzerve, džemove i slično.

“Ranijih godina su u tržnim centrima krali druge stvari, najčešće su se krali tekstilni proizvodi i odjeća, ali ako se došlo u situaciju, a priča se o tome, da su počeli potrošači, građani da uzimaju i prehrambene proizvode, onda znate da je sigurno situacija veoma teška, znači da je kupovna moć opala, s obzirom na prethodni period i da je inflacija učinila svoje”, govori Jovan Vasilić, iz Udruženja potrošača “Zvono”, Bijeljina.

Krađa hrane pokazatelj je duboke krize i alarm nadležnima da treba odmah reagovati, smatra sociolog Drago Vuković.
Društva u tranziciji

“Sva ova postkomunistička društva su siromašna, društva u tranziciji, nisu pokrenula snažan zamajac razvoja, kao što se to radi u drugim društvima, a s druge strane imamo jaku korupciju i kriminal. I onda dobijamo posljedicu koju vi pominjete”, smatra Vuković.

Kratkoročne akcije nadležnih nisu dovoljne, potrebno je sistemsko, dugoročno rješenje, apeluju naši sagovornici i dodaju da društvo nezaustavljivo srlja u bijedu.