fbpx Sjećanje na male anđele: Prije tačno deset godina u stravičnom požaru u Dječijem domu "Bjelave" tragično su ugašeni životi šest beba

Sjećanje na male anđele: Prije tačno deset godina u stravičnom požaru u Dječijem domu "Bjelave" tragično su ugašeni životi šest beba

Home

Sjećanje na male anđele: Prije tačno deset godina u stravičnom požaru u Dječijem domu "Bjelave" tragično su ugašeni životi šest beba


Danas se navršava deset tužnih godina otkako nisu među živima najmlađi korisnici Dječijeg doma "Bjelave". 22.aprila 2007. godine ugašeno je šest malih, nevinih života, u požaru koji je nastao u pomenutom dječijem domu.

Život je izgubilo šest beba:

  1. Medina Bostandžija,
  2. Al`dina-Dalal Akmadžić,
  3. Amin Čustović,
  4. Džemal Šabanović,
  5. Faik Krasnići i
  6. Damir Pejanović.  18-ero ih je teže i lakše povrijeđeno.

Podsjećanja radi, u ovoj tragediji ozlijeđena je bila i medicinska sestra koja ih je pokušala spasiti.

Sve stradale bebe bile su rođene 2006. i 2007. godine. Prema informacijama pristiglih od tada dežurnog dispečera Profesionalne vatrogasne brigade Sarajevo, vatrogasci su informaciju o požaru u dječijem domu „Bjelave“ dobili oko 5 sati i 30 minuta. Nakon što su stigli pet minuta kasnije, utvrdili su kako gori vatra u jednoj prostoriji na trećem spratu.

Odmah je započeto gašenje vatre i evakuacija djece i osoblja. Iz zapaljene prostorije iznijeli su šest beba. Jedna od njih već tada je bila mrtva, a kasnije u bolnici su preminule još dvije. Iz KCUS-a  su kazali kako je na Pedijatrijsku kliniku dopremljeno ukupno 20 beba iz dječijeg doma.

Jednoj bebi koja je bila u stanju kliničke smrti liječnici su reanimacijom spasili život. Prema svim informacijama, sve preminule bebe umrle su od posljedica gušenja dimom. Pretpostavlja se da je do požara došlo usljed kvara na električnim instalacijama.

Nakon ove tragedije, dječijem domu „Bjelave“ stizali su telegrami i saučešća iz cijele BiH i regiona. Tadašnji direktor Amir Zelić, potresen zbog cijele situacije, izjavio je da su materijalne štete zanemarive, ali da se gubitak dječijih života ne može nadoknaditi.

Dječiji dom „Bjelave“ osnovan je 1900. godine. Od 1966. do 1992. ova ustanova nosi ime "Ljubica Ivezić", a od 1992. godine naziv J.U. Dječiji dom "Bjelave". Iako je Dom mijenjao imena, uvijek se brinuo o djeci bez roditeljskog staranja.

 Ovaj dom je ustanova koja još od Drugog svjetskog rata pruža dječiju i socijalnu zaštitu, ima vaspitnu, obrazovnu, zdravstveno medicinsku i socijalno zaštitnu funkciju. Danas, i dalje brine o napuštenoj djeci, i poznat je po tome ne samo u Sarajevu, nego i u cijeloj BiH i regionu.

Ponovo je ispunjen dječijom radošću, ali onih šest beba ostat će zauvijek u sjećanju.

Delegacija Kantona Sarajevo danas će u 10:00 sati položiti cvijeće na spomen obilježje i mezare šest beba na gradskom groblju „Vlakovo“, te tako odati počast i sjećanje na šest nedužno, a tragično stradalih života. 

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Objavio: Sat, 22/04/2017 - 10:23

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top