Sjećanje na stradalu djecu Sarajeva: “Moje dijete nije poginulo, ono je ubijeno”

asd
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine danas se obilježava Dan sjećanja na stradalu djecu Sarajeva, a roditelji i rodbina poginule djece poručuju da oni nisu poginuli, već su ubijeni.

Hedija Efendić je izgubila sina 1992. godine u ratu, i imao je samo 15 godina.

“Moj sin je imao 15 godina. 18. augusta ‘92. je poginuo. Taj dan je bilo primirje. Otišao je sa svojim prijateljima, vozao se na biciklu, gdje mi je i drugi sin bio. Taj dan je ispaljena granata, gdje je moj sin poginuo. On je jedini taj dan poginuo, mnogo je bilo ranjenih. Do bolnice je davao znakove života i tu je preminuo“, prisjetila se Efendić tokom današnjeg obilježavanja Dana sjećanja na stradalu djecu Sarajeva.

Kaže da se zato i obilježava ovaj dan – da se ne zaboravi na njihovu djecu, mladost koji su nedužni bili, a danas se nalaze na Spomeniku ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

“Žalosno. Nikada još nije zločinac javno oglašen na ovolika ubijanja naše djece. Kad neko kaže poginulo mi dijete, ja se ne slažem s tim – moje dijete nije poginulo, moje dijete je ubijeno, i naša sva djeca koja su ovdje, oni su ubijeni“, naglasila je Efendić.

Šefika Skorupan je poručila danas da je “ovo strašno šta su nam uradili”.

“1992. godine je bio masakr nad djecom, nad nama, civilnim žrtvama rata. Ja sam i sestru izgubila, 16 godina joj je bilo. Teško mi je pričati. Mnogi su roditelji zaplakali zbog ovoga a dušmani neka se stide šta su uradili. Vidite li samo koliko je djece izginulo, koliko je omladine ranjeno, koliko je omladine ostalo bez roditelja, koliko je roditelja ostalo bez jednog djeteta, bez ikoga – sami žive. Šta je život? Život je da se živi za djecu, da čovjek radi. Zašto radimo nego za djecu. Zato poručujem da nikome ne želim da se dogodi ovo što se nama dogodilo. Ja sam ranjena ‘93. godine i ovo nikada ne mogu zaboraviti“, izjavila je Skorupan.

Danas je položeno cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995. u Velikom parku u glavnom gradu BiH povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradalu djecu Sarajeva.

Na današnjem obilježavanju okupili su se roditelji i rodbina ubijene djece, a članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović položili su cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

Također, na spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva cvijeće su položili, proučili Fatihu ili na drugi način ukazali počast ubijenoj mladosti i predstavnici Oružanih snaga BiH, državne, federalne, kantonalne i općinskih vlasti, delegacije ratnih i civilnih žrtava i brojni drugi poštovaoci.