Sjeverna Koreja ima četiri verzije napada na američki Guam?

Home

Sjeverna Koreja ima četiri verzije napada na američki Guam?

Tenzije na relaciji Washington - Pjongjang zabrinule su cijeli svijet. Danas je istekao rok u kome je Sjeverna Koreja najavila test napada na američko ostrvo Guam. SAD upozaravaju da bi poslije ispaljivanja raketa rat bio neizbježan.

Sjevernokorejska vojska objavila je da njihov komandant Kim Jong Un razmatra četiri verzije plana o napadu na američku pacifičku teritoriju Guam. On je rekao da će posmatrati djelovanje SAD neko vrijeme prije nego što donese odluku.  Plan o napadu uključio je crveni alarm u Bijeloj kući.

"Ako budu gađali SAD, a pretpostavljam da će pokušati... Ako pokušaju, igra će početi", rekao je američki ministar odbrane James Mattis.

Američki predsjednik Donald Trump vratio se sa odmora i naredio početak združenih vježbi južnokorejske i američke vojske za sljedeću sedmicu. Kritičari kažu, prenosi CNN, da je to nepotrebna provokacija prema Pjongjangu, ali ekspert sa Univerziteta u Seulu, Daniel Pinkston tvrdi da je zbog rotacije trupa Americi neophodno uvježbavanje što bliže eventualnom frontu.

"O vojnim akcijama na Korejskom poluostrvu odlučuje samo Južna Koreja. Niko drugi ne može da naredi intervenciju bez naše dozvole",poručio je predsednik te zemlje Mun Džae-in.

O situaciji na Korejskom poluostrvu danas su razgovarali načelnici armija Kine i SAD, ali nema detalja o konretnim dogovorima.

Kim Jong Un je rekao da SAD moraju zaustaviti svoje provokacije prema Pjongjangu, izvještavaju državni mediji u Sjevernoj Koreji. Po tim izveštajima Kim će strpljivo da posmatra šta rade "glupi Jenki", prenosi CNN.

"Ako želimo da Sjeverna Koreja odustane od nuklearnog programa, moramo imati odgovarajući plan. Vrijeme je da Južna Koreja, SAD, Japan, Kina i Rusija izađu sa svojim paketom prijedloga", kaže Mun Cung In, savjetnik predsjednika Južne Koreje.

Za to vreme na 4.200 kilometara od Koreje udaljenom ostvu Guam, pod prividom normalnog života,  osjeća se nelagodnost. Dvije ostrvske radio-stanice greškom su emitovale upozorenje za vazdušnu opasnost, a ostrvljani su pomislili da se pretnja Kim Jong Una obistinjuje.

 

(Izvor: N1)

Topic
Objavljeno: Tue, 15/08/2017 - 21:11

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top