Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan (VIDEO)

Home

Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan (VIDEO)

Sjeverna Koreja ispalila je u ponedjeljak kasno navečer raketu koja je preletjela preko teritorije sjevernog Japana, što zvanični Tokio smatra velikom prijetnjom.

Američki Pentagon potvrdio  je da je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela teritoriju Japana, ali i naglasio da ona ne predstavlja prijetnju za Sjevernu Ameriku, dok je japanski premijer Shinzo Abe u kratkom obraćanju nakon lansiranja kazao da će učiniti sve što je u njegovoj moći  da zaštiti japanski narod, prenosi Hina.

Sjeverna Koreja lansirala je raketu oko šest sati ujutro po lokalnom vremenu koja je preletjela japansku teritoriju, raspala se u tri djela i pala u japansko more 14 minuta nakon lansiranja.

Pad u more

Južnokorejska vojska saopćila je da je projektil ispaljen iz regije Sunan u blizini glavnog grada Pjongjanga, a javna japanska televizija NHK izvijestila je da se raketa raspala u tri dijela i pala u Japansko more, 1.180 kilometara istočno od rta Erimo na otoku Hokkaido.

Japanska vojska nije pokušala srušiti projektil koji je prešao preko japanskog teritorija.

Sistem upozorenja japanske vlade J-Alert savjetovao je građane na tom području da poduzmu mjere predostrožnosti.

"Možemo potvrditi da je raketa koju je ispalila Sjeverna Koreja preletjela Japan", rekao je glasnogovornik Pentagona Robert Manning. Dodao je da američka vojska prikuplja dodatne informacije, prenosi Hina.

Zaštita ljudi

"Sjevernoamerička zračna komanda (NORAD) utvrdila je da projektil lansiran iz Sjeverne Koreje ne predstavlja prijetnju Sjevernoj Americi", rekao je Manning.

Japanski premijer Abe poručio je da će učiniti sve da zaštiti živote ljudi. "Uložit ćemo maksimalni napor da zaštitimo živote ljudi", rekao je  Abe uoči hitnog sastanka sazvanog zbog ispaljivanja rakete.

Generalni sekretar japanske vlade Yoshihide Suga kazao je da je najnovije lansiranje rakete prijetnja na koju će Tokio oštro reagirati. "Izgleda da je ova balistička raketa preletjela preko naše teritorije. To je bez presedana, ozbiljno i velika prijetnja našoj naciji", kazao je novinarima.

Protest Japana

Japan najoštrije protestira zbog lansiranja rakete, dodao je Suga i naglasio da je to jasno kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda. Japan će blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama, Južnom Korejom i ostalim zainteresiranim narodima, te pravovremeno i odgovarajuće odgovoriti, rekao je.

Japanski premijer Shinzo Abe i američki predsjednik Donald Trump dogovorili su se u utorak tokom telefonskog razgovora kako će napraviti veći pritisak  na Sjevernu Koreju nakon što je ponovno lansirala raketu.

Dvojica čelnika složila su se sazvati hitan sastanak  Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kako bi se razmotrile daljnje akcije protiv Sjeverne Koreje. Ranije ovog mjeseca Vijeće sigurnosti jednoglasno je nametnulo nove sankcije Sjevernoj Koreji kao odgovor na dvije velike rakete u julu.

Podrška SAD-a

"Predsjednik Trump kazao je da su Sjedinjene Države 100 posto uz Japan", rekao je Abe novinarima. Abe je potez Sjeverne Koreje ocijenio "ozbiljnom i teškom prijetnjom, bez presedana", te poručio da je to bilo jasno kršenje rezolucija UN-a.

Južna Koreja također je osudila lansiranje rakete. "Snažno ćemo odgovoriti na temelju našeg postojanog savezništva sa Sjedinjenim Američkim Državama ako Sjeverna Koreja nastavi s nuklearnim i raketnim provokacijama", saopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

 

Izvor: Agencije

Topic
Objavljeno: Tue, 29/08/2017 - 07:33

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top