Sjeverna Koreja: Ispalili smo raketu, bit će ih još

Home

Sjeverna Koreja: Ispalili smo raketu, bit će ih još


Sjeverna Koreja je potvrdila da je u utorak ispalila raketu koja je preletjela Japan i da je pogodila ciljane vode u Tihom okeanu.

Raketa Hwasong-12 srednjeg dometa, čije lansiranje je nadgledao sjevernokorejski lider Kim Jong-un, "presjekla je nebo iznad otoka Hokaido i rta Erimo duž unaprijed određene putanje leta i tačno je pogodila ciljane vode u sjevernom Tihom okeanu", izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

"Vježba nije utjecala na sigurnost susjednih zemalja", prenosi KCNA, dodajući da je sjevernokorejski predsjednik izrazio "veliko zadovoljstvo" zbog lansiranja rakete.

Nova lansiranja

"Bit će još lansiranja balističkih raketa u kojima će Tihi okean biti meta i u budućnosti", prenijela je KCNA, citirajući Kima.

Raketa je, prema navodima južnokorejske vojske, ispaljena iz regije u blizini Pjongjanga oko 6:00 sati po lokalnom vremenu, letjela je gotovo 2.700 kilometara i dostigla visinu od 550 kilometara, prenosi Tanjug.

Pjongjang je ispalio raketu u utorak rano ujutro po lokalnom vremenu, prenio je Reuters, podsjećajući da je 2009. godine posljednji put projektil koji je ispalila Sjeverna Koreja preletio Japan.

U svijetu je zavladala zabrinutost uslijed najnovije eskalacije krize na Korejskom poluotoku, nakon što je Pjongjang lansirao raketu koja je preletila Japan i pala u Tihi okean.

Osuda Ujedinjenih naroda

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u utorak je "oštro" osudilo sjevernokorejsko ispaljivanje balističke rakete, u izjavi koju je njegovih 15 članica jednoglasno odobrilo nakon trosatnog zasjedanja, prenosi Hina.

Vijeće sigurnosti "poziva sve zemlje članice da dosljedno i u cijelosti" provode UN-ove rezolucije, pa tako i one o uvođenju ekonomskih sankcija Sjevernoj Koreji, dodaje se u izjavi koju je pročitao njegov predsjedatelj, egipatski ambasador.

Prihvatanje izjave u Vijeću sigurnosti svjedoči o "jasnoj želji članova da jedinstveno reagiraju već danas [utorak]", dan nakon sjevernokorejskog raketnog pokusa, istaknuo je diplomat koji je htio ostati anoniman.

'Sramni čin'

U izjavi koju je SAD napisao i predložio partnerima u Vijeću sigurnosti govori se o "sramotnom činu i prijetnjama drugoj zemlji članici UN-a" i zahtijeva se "njihov trenutačni prekid".

Sjeverna Koreja takvim postupcima "svjesno potkopava mir i stabilnost u regiji", ističe se u tekstu.

Vijeće sigurnosti opetuje opredijeljenost za mirno diplomatsko i političko rješenje krize sa Sjevernom Korejom.

No, svaki dijalog je prekinut prije par godina i za sada nema nade u njegovu obnovu.

Zadnje sankcije donesene početkom augusta trebaju uzeti Sjevernoj Koreji milijardu dolara godišnjih prihoda, a uvedene su kao odgovor na ispaljivanje dviju interkontinentalnih raketa u julu, za koje je sjevernokorejski vođa rekao da su "dar pokvarenim Amerikancima".

Izvor: Agencije

Topic
Objavio: Wed, 30/08/2017 - 07:43

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top