Skandal u ministarstvu: Godinama nije dolazila na posao, a primala platu

.

Skandal je izbio kada je detaljno istraživanje otkrilo da je bivša visokopozicionirana državna službenica primila oko 120.000 KM plate iako nije obavljala svoje radne dužnosti.

Prema dokumentaciji, službenica je prestala dolaziti na posao u januaru 2014. godine, tvrdeći da je izložena mobingu. Uprkos tome, nastavila je primati platu sve do februara 2017. godine kada je konačno dobila otkaz. Ukupni iznos koji je isplaćen iznosio je 446.557 kuna, što je približno 120.000 KM.

Iznenađujuće je da je, iako je pokrenula sudski postupak tvrdeći da je žrtva mobinga, bivša službenica izgubila spor, potvrđeno je prvo nepravomoćnom presudom Općinskog radnog suda u Zagrebu, a kasnije i potvrđeno presudom Županijskog suda u Osijeku. Ovaj sudski ishod dao je povod Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture da zatraži povrat isplaćene naknade.

Prema Zakonu o radu, zaposlenik koji je u postupku zaštite svog dostojanstva, čak i ako ne dolazi na posao, ima pravo primati platu. Međutim, u slučaju da se utvrdi da nije došlo do povrede dostojanstva radnika, poslodavac ima pravo zahtijevati povrat isplaćene naknade. Upravo je to Ministarstvo učinilo, zahtijevajući od bivše službenice povrat gotovo 120.000 KM.

Tim povodom je donesena nepravomoćna presuda kojom je bivša službenica obvezana vratiti sporni iznos Ministarstvu, zajedno s kamatama. Sud je zaključio da je prekid rada bio neopravdan te da je bivša službenica preuzela rizik da će morati vratiti primljenu platu ako se na sudu utvrdi da nije bila izložena mobingu.

 

Osim vraćanja iznosa plate, bivša službenica suočava se i s plaćanjem sudskih troškova koji iznose oko 19.000 KM. S obzirom na to da je nedavno uložila žalbu, očekuje se daljnje razmatranje slučaja od strane Županijskog suda u Rijeci.