Škola u Pištalinama bit će završena do septembra

Nakon deset godina gradnje, neizvijesnosti, čekanja finansijske podrške za završetak objekta, danas je postalo jasno da će učenici u Pištalinama uskoro useliti u novu školu, već od naredne školske godine. Zaslužna za to bit će Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), ali i Općina Bosanska Krupa i Vlada USK čijim je sredstvima objekt do sada sagrađen i pokriven.

Načelnik Općine Bosanska Krupa Armin Halitović danas je sa sarajevskom firmom „HDI“ potpisao ugovor za ugradnju vanjske stolarije vrijedan 35 hiljada KM, dok TIKA odabire izvođača za sve ostale građevinske, zanatske i instalacijske radove neophodne da bi se objekt opremio i stavio u funkciju.

„Neću nikoga sada posebno isticati, bitno je jedno a to je da se nazire kraj sage oko škole u Pištalinama. Danas smo učinili korak u nizu koraka koji su do sada učinjeni u završetku ovog objekta, potpisali smo ugovor za stolariju vrijedan preko 35 hiljada KM, možemo očekivati da će oko škole i na školi do početka slijedeće školske godine biti jedno veliko radilište“, ističe načelnik Armin Halitović.

Finansiranje završetka školskog objekta TIKA je obećala u februaru kada je direktor Omer Faruk Alimdžija sa načelnikom Arminom Halitovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Tahirom Nuhićem obišao Pištaline i mališane koji nastavu pohađaju u alternativnom smještaju u prostorijama mjesne zajednice.

„Paralelno sa ovim događajem u TIKA-i imamo otvaranje ponuda i odabir izvođača radova, za šta je lobirao načelnik i na tome mu se zahvaljujem, dakle danas krunišemo sva važna sporazuma i naravno čekamo sredstva od Vlade USK, resornog ministarstva, vrlo nam je važna i ta treća tranša kako bi se sve završilo i kako bi djeca u septembru krenula u školu“, kaže predsjedavajući Tahir Nuhić.

Inače, do sada je u školu, prema riječima direktora JU „Prva osnovna škola“ Amira Velića, kojoj pripada područna škola u Pištalinama, uloženo 412.000,00 KM kroz tri faze. Riječ je o sredstvima Vlade USK, odnosno Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dok je Općina Bosanska Krupa u tom iznosu učestvovala sa 120.321,00 KM za postavljanje krova škole i kupovinu zemljišta.

„Ovo je za nas sretan dan, naročito za djecu u Pištalinama koji će pohađati nastavu u novoj školi. Potpisali smo ugovor za stolariju i nakon toga možemo reći da se ostvaruju naši snovi“, naglasio je direktor škole Amir Velić.

Podsjetimo, stari objekt u kojem su djeca pohađala nastavu datira iz 1928. godine. Od 2007. godine krenulo se sa izgradnjom novog objekta, ali ni 10 godina poslije djeca nisu mogla u nove učionice. Djeca trenutno pohađaju nastavu u adaptiranim prostorijama mjesne zajednice, a u čiju adaptaciju je Općina Bosanska Krupa uložila 20.000,00 KM.

 

 

Kabinet načelnika Općine Bosanska Krupa