Skriveno dobro djelo je tvoja lađa spasa

namaz
Jdan od najboljih načina približavanja Allahu je upravo skriveni ibadet između tebe i Allaha, koji ćeš sačuvati za sebe da bi ti ga Allah pohranio i sačuvao za Dan u kojem će pokriti tvoje mahane i grijehe i staviti te u hlad Svoga Arša, onda kad ne bude drugog hlada.

 

Pod skrivenim dobrim djelom misli se na određeno dobro djelo ili ibadet koji obavljaš, a za koji niko ne zna osim Allah.

To mogu biti dva rekata noćnog namaza, ili post za koji niko od ljudi ne zna, ili tajno udijeljena sadaka, ili redovno učenje Kur’ana, ili tajni zikr i istigfar.

Znaj da je malo ibadeta između tebe i tvoga Gospodara, bolje nego mnogo ibadeta u javnosti pred ljudima.

I jedan od najboljih načina približavanja Allahu je upravo skriveni ibadet između tebe i Allaha, koji ćeš sačuvati za sebe da bi ti ga Allah pohranio i sačuvao za Dan u kojem će pokriti tvoje mahane i grijehe i staviti te u hlad Svoga Arša, onda kad ne bude drugog hlada.

Stoga se zapitaj: Koji je to ibadet koji činiš za koji niko ne zna? Da li je to istigfar i traženje oprosta, ili pokajnička suza u samoći, ili tajna sadaka, ili trud u popravljanju pokidanih bratskih veza, ili noćni namaz i dova za svoju braću i prijatelje? Ukoliko kod tebe postoje takvi ibadeti i dobra djela, onda ustraj u tome, jer skriveni ibadeti i tajna dobra djela su riznice dobra čiju vrijednost zna samo Allah.