Skulptura 'Kentauromahia' Alme Suljević - podsjetnik na opsadu Sarajeva

Skulptura „Kentauromahia Re/Born“ umjetnice Alme Suljević obišla je Sarajevo, za njegov rođendan i još jednom podsjetila na period rata 1992/95.godine, prenosi Fena.

Kinetička skulptura Kentauromahia, nastala je za vrijeme najduže opsade Sarajeva, u periodu 1993/94, to je bio znak otpora i odgovora agresoru.

Sa ove prostorno-vremenske distance od 25 godina, Suljević kaže da na žalost, nisu epohalne vojne uspjehe napravili, „ali s drugog aspekta, sve su to bili civili koji su se branili, "nisu bili vojska, bili su neka vrsta naše policije koja je davala otpor okupiranog Sarajeva“.

- Međutim, jedna zbilja meni važna, meni kao umjetnici, kao nerealizirane majke čije je dijete nerođeno je ubijeno, ali nije samo moje ubijeno -  ja pitam akademsku zajednicu, teologe, psihologe, zar samo 1.601 dijete je ubijeno i je li je iko izbrojao svu onu djecu iz silovanih djevojčica, vađenu u devetom mjesecu. Koliko je to hiljada djece poginule u Sarajevu – kaže umjetnica.

Van svake razumne sumnje, dodaje, čovjek gubi razum, jer postoje stvari koje su neiskazive ljudskim govorom.

- Moja skulptura 'Kentauromahia' je spomenik civilnom otporu grada. Jer ako se nešto epohalno dogodilo, onda nešto što je epskog nivoa smo mi sa kanisterima vode. I moramo nešto mijenjati, a sada to mogu slobodno da kažem - u svijesti bosanske nacije. Mi imamo bosansku naciju i moja „Kentauromahia“ je bosanski duh – kaže Suljević.

Podsjeća da je akademik Tvrtko Kulenović kazao da je „vrhunac stvaralaštva okupiranog Sarajeva skulptura  „Kentauromahia'“.

Građani Sarajeva, brojni turisti su s velikim interesovanjem pratili skulpturu koja je instalirana na tramvaju, kojeg su radnici preduzeća Gras za ovu priliku prilagodili.

Kao umjetničko djelo predstavljena je i 4. augusta 1994. godine u prostoru KJKP GRAS. 

Alma Suljević je savremena bosanskohercegovačka umjetnica. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu -Odsjek kiparstvo i postdiplomski studij savremene filozofije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Od 1997. godine radi na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.