Skupština Beograda danas bira gradonačelnika

Ljekar Zoran Radojičić, prvi na izbornoj listi Srpske napredne stranke, kandidat je te vladajuće partije za prvog čovjeka prijestonice Srbije.

Odbornici Skupštine grada Beograda na sednici u četvrtak trebalo bi da izaberu novog gradonačelnika prestonice Srbije.

Kandidat za tu funkciju je lekar i dosadašnji direktor Dečje bolnice Zoran Radojičić, koji je bio prvi na izbornoj listi Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd".

Prema proceduri, na samoj sednici gradskog parlamenta kandidata za gradonačelnika predlaže predsednik Gradske skupštine, a osim gradonačelnika, biće izabrani i njegov zamenik, kao i članovi Gradskog veća, koje predlaže gradonačelnik.

Goran Vesić kandidat za zamjenika

Nakon što je dobio jednoglasnu podršku Gradskog odbora SNS-a, Radojičić je izjavio da mu je velika čast što dobio poverenje da vodi Beograd i najavio nove rezultate.

"Svestan sam da mi, ako budem izglasan, predstoji odgovoran i težak zadatak, ali mu se radujem", dodao je.

Radojičić je rekao da je važan, pre svega, tim i da će u njemu ostati ljudi koji su već vodili Beograd, ali da će tu biti i novih ljudi, koji će zajedno voditi Beograd u narednom periodu.

"Radujem se novom početku i novim rezultatima", poručio je.

Na sednici će, najpre, biti zamenjeni mandati odbornika koji su između dve sednice podneli ostavke i potvrđeni mandati novim odbornicima.

Ostavke su tako podneli bivši gradonačelnik Siniša Mali, koji je izabran za ministra finansija u Vladi Srbije, kao i šef odborničke grupe Socijalističke partije Srbije Aleksandar Antić, koji je i ministar rudarstva i energetike, zbog nespojivosti funkcija ministra i odbornika.

Gradski odbor SNS-a iz Beograda odlučio je jednoglasno da za zamenika gradonačelnika predloži Gorana Vesića, koji je do sada obavljao funkciju gradskog menadžera.

Glasa se tajno, 'u paketu'

O gradonačelniku, njegovom zameniku i članovima Veća vodi se objedinjena rasprava i glasa se "u paketu", tajnim glasanjem, zaokruživanjem za ili protiv predloga na listiću, iza paravana.

"Očekujem da sednica prođe u najboljem redu i da Beograđani od 7. juna, kao što smo i obećali, u zakonskom roku, dobiju novog gradonačelnika i novi tim koji će u naredne četiri godine voditi grad", rekao je ranije za Tanjug predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

Izbori za skupštinu Beograda održani su 4. marta ove godine, a SNS je osvojio 64 od ulupno 110 odborničkih mesta i ima većinu da samostalno formira vlast u prestonici.

Izvor: Agencije