Skupština USK donijela strategiju za rješavanje migrantske krize u Krajini

Jučer je održana sjednica Skupštine USK na kojoj su zastupnici donijeli određene zaključke koji bi trebali poslužiti kao strategija za rješavanje migrantske krize na području USK, javlja RTV USK

Više od 7000 hiljada migranata je u Bosni i Hercegovini, a prema evidenciji kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova u Kantonu ih je više od 4.000, mada se špekulise da ih je i više.

Državna vlast nije ponudila rješenja, a kantonalna vlast, iako to nije njihova nadležnost, primorana je sama doći do njih, zbog ignorantskog odnosa države. 

Skupštinski zastupnici nisu optimistični da će naići na odobravanje onih, koji bi o tome trebali brinuti. Crveni križ prepušten je donacijama,  a policija, zdravstveni radnici i vlast USK sami sebi. Potvrdili su to  jučer zastupnici na vanrednoj sjednici Skupštine. Više od 4000 migranata trenutno boravi u USK.

Hrane se iz donacija Crvenog križa. Nemaju adekvatnog smještaja i žive u krajnje nehumanim uslovima. Problem je to  koji država ignoriše a vlast USK primorana ga je riješiti sama. 

Predlagač sjednice zastupnik Željko Mirković (SDP) istako je da najveći propust se dešava na granici kod Zvornika, ali da niti jedan migrant ne ostaje na području Republike Srpske.

- Dakle, neko ih u Zvorniku propusta i šalje ih ovamo nama u Unsko-sanski kanton. Mi moramo u okviru svojih nadležnosti na neki način blokirati priliv novih migranata i vraćati ih na polaznu tačku, a onda ćemo u okviru zakona rješavati pitanje ovih migranata koji su ovdje. S tim se možemo zasad nositi, ali bojim se za mjesec dana da više nećmo se moći nositi ako je tačan podatak kojeg je iznio ministar Ramić da ih trenutno na ovom području ima 4.000 a da se do nove godine očekuje priliv oko 10.000 migranata. - istakao je Mirković