Skupština USK odobrila kreditno zaduženje Kantonalnoj bolnici u Bihaću

Home

Skupština USK odobrila kreditno zaduženje Kantonalnoj bolnici u Bihaću


Skupština Unsko-sanskog kantona (USK)  na jučerašnjoj sjednici najviše pažnje posvetila je Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“. Osim što je Bolnici odobren revolvolving kredit, najavljena je tematska sjednica na kojoj bi se donijele mjere za  finansijsku konsolidaciju ove zdravstvene ustanove.

Da bi osigurala tekuću likvidnost Kantonalna bolnica i ove godine, kao i ranijih, podići će revolving kredit. Sistemsko rješavanje problema u ovoj ustanovi čini se, po današnjem zaključku Skupštine, uskoro bi trebalo biti pronađeno. Naime, Skupština je zadužila resorno ministarstvo, Vladu i menadžment Bolnice da u roku od 15 dana u skupštinsku proceduru upute prijedlog  mjera i način sanacije stanja. U Vladi USK tvrde da je materijal u pripremi, ali da se prvo moraju riješiti gubici Bolnice na mjesečnom nivou, dok direktor Smail Dervišević smatra da je jedino rješenje za ustanovu kojoj je na čelu kreditno zaduženje.

Većinom glasova zastupnici su prihvatili i nekoliko zakonskih rješenja. I dok su jedni učestvovali u njihovom usvajanju bez opaski, dio opozicije je itetako kritikovao posebno Zakon o dopunama Zakona o državnim službenicima USK. Iz A-SDA najviše zamjerki uputili su na član 14. stav a,  jer, kako tvrde, on određuje da ukoliko je državni službenik ocijenjen kao nezadovoljavajući i zadovoljavajući, dobija otkaz.

Da li se radi o poboljšanju ovog zakona ili nečem drugom, znat će se već po njegovom stupanju na snagu.

Tokom jučerašnje sjednice pokrenute su i dvije inicijative. SDP je predložio da se Vlada odredi o inicijativi da Srednja umjetnička škola nosi ime „Nusret Keskin“, koji je bio pripadnik 5.korpusa, učenik i profesor u školi.

Zastupnik Farko Hodžić je u cilju otkrivanja uzroka loše kvalitete vode, inicirao je da se pokrenu aktivnosti na formiranju međudržavne komisije eksperata koja bi utvrdila da li je nekadašnji aerodrom Željava potencijalni izvor zagađenja

Na drugom dijelu sjednice u raspravi senašao i izvještaj o radu RTV USK za  prošlu i njen program rada za ovu godinu. Vodeći  medij u USK, prema riječima direktora Izeta Mustafića, napravio je u izvještajnom periodu ogroman tehničko-tehnološki napredak i jedan je od rijetkih medija u zemlji koji je zaokružio proces digitalizacije. Međutim, i pored toga, za prihvatanje izvještaja nije bilo dovoljno glasova zastupnika. Kako je istakao direktor Mustafić, RTV USK je, uprkos teškim uslovima u kojima zaposlni rade, poboljšala rad u svim segmentima, tako da je vlastite prihode povećala za blizu 21 posto, te zaokružila ukupan kapital preduzeća na tri miliona maraka. Po raznim osnovama RTV je u budžete vratila oko 900.000 maraka.

Program rada za ovu godinu, koji, prema riječima direktora, garantira dalji razvoj ovog medija, dobio je podršku zastupnika.

U nastavku sjednice su tazmatrani i izvješaji Komisije za koncesije, izveštaj o korištenju budžetske rezezerve, Nacrt plana zaštite kvaliteta zraka u USK, te Izvještaj  o radu i poslovanju Službe za zapošljavanje.

 

(Izvor: USN.ba)

Topic
Objavio: Tue, 19/09/2017 - 07:55

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top