Slijedi li nam značajno pojeftinjenje gasa? Cijena nafte, ali i vrijednost dolara upućuju na to

.
Već od ranije su najavljivane promjene cijena gasa, ali sada će napokon ova vijest obradovati građane. S obzirom da se cijena gasa vezuje za cijenu barela nafte i kurs dolara, a trenutno je oboje u rekordnom padu, realno možemo očekivati značajno smanjenje cijene gasa.

 

Za Klix.ba ovo je prokomentirao Almir Bečarević, bh. stručnjak za energetiku i nekadašnji direktor BH gasa.

"Jedino je realno da gas pojeftini, mora pojeftiniti. Očekujem pojeftinjenje minimalno 20%. Ne bi smjelo da se uđe u novu godinu, a da se ne smanji cijena gasa, jer obje komponente koje utječu na cijenu gasa, kurs dolara i cijena barela nafte su pale. Nema apsoultno smetnje da dođe do smanjenja cijene gasa, a sve drugo može biti samo upitno", smatra Bečarević.

Prisjetili smo se oktobarskog poskupljenja, kada je Milorad Dodik otišao u Mosku na pregovore s Putinom vezane za cijenu gasa. Tada je građane dočekalo poskupljenje od 10%. Bečarević smatra da se ova problematika ne može politizirati, već posmatrati realno i matematički.

"Kada je Dodik otišao na pregovore tada je gas i poskupio. Ne treba se ovo posmatrati kroz bilo kakve političke posjete. Dakle, ako ruska cijena gasa ostane na bazi formiranja, na bazi nafte i naftnih derivate, ne treba nam fakultet da shvatimo da cijena gasa mora pasti. Cijena nafte je pala sa nekih 110-120 dolara na 84, čak je prije par dana bila ispod 80 dolara. Drugi kalkulativni element, kada je prošli put cijena gasa formirana za ovaj četvrti kvartal, tada je kurs dolara bio preko 2, danas je on 1,84. To je još jedan razlog da cijena gasa treba pasti. Moja procjena je da će cijena pasti do 20%, svakako da bih volio da to bude i više, ali najmanje što se može očekivati je 20%", objašnjavam stručnjak za energetiku.

Za Klix.ba iz Energoinvesta su otkrili da je ugovor koji Energoinvest ima s Gazprom Exportom produžen za narednu godinu tj. do 31.12.2023. godine. Također, Energoinvest tvrdi da još uvijek ne zna konačnu cijenu koja će važiti za prvi kvartal 2023. godine

"Kako se cijena gasa formira kvartalno a na osnovu kretanja cijene nafte u predhodnih devet mjeseci, još nismo dobili cjenu koja će biti važeća u prvom kvartalu 2023. godine. Čim je dobijemo, javnost će biti obaviještena. Cijena gasa se po našem ugovoru obračunava po matematičkoj formuli koja sadrži egzaktne i stvarne podatke, Energoinvest ne može ni na koji način uticati na njen sadržaj pa tako ni na samu cijenu koju određuje Gazprom. Još jednom napominjemo da, zbog Energoinvestovog dugoročnog ugovora koji imamo sa Gazpromom, cijena gasa koju imamo je jedna od najpovoljnijih cijena gasa u regiji i Evropi", saopštili su nam iz Energoinvesta.

 

Foto: Ilustracija