Slovenija: Diljem zemlje u osnovnim školama uvodi se bosanski jezik

.
Od sljedeće školske godine očekuje se uvođenje bosanskog jezika u slovenske osnovne škole.

Bosanskohercegovački mediji zaokružili su vijest da se bosanski jezik uvodi u slovenske osnovne škole za sve učenike koji će pokazati interes za njega. Već u septembru 2022. godine očekuje se da će biti dostupan kao izborni predmet, a namijenjen je prvenstveno studentima viših razreda bosanskog podrijetla.

Bosanski jezik je već dostupan kao predmet u drugim europskim zemljama, uključujući Švicarsku i Austriju.

Također se priprema za dugoročno stjecanje statusa obveznog izbornog predmeta, prenosi Maribor24.

Očekuje se da će se predstavnici Ministarstva obrazovanja Republike Slovenije sastati s predstavnicima Bosanskog akademskog društva u Sloveniji (BADS) kako bi razgovarali o mogućnosti uvođenja bosanskog jezika kao obveznog izbornog predmeta u slovenskim osnovnim školama. Naše ministarstvo nije dalo nikakvu izjavu da je sastanak održan, prenose bosanski mediji.

Napisali su da je sastanak preliminarnog karaktera, ali bi obostrani entuzijazam i spremnost na pronalaženje rješenja trebali odmah uroditi plodom. Ideju je iznio prof. dr. Edvin Dervišević, predsjednik BADS-a, Adriana Kuči, potpredsjednica BADS-a i Mirela Galijašević, profesorica bosanskog jezika i književnosti. Sastanku su nazočili Aleš Ojstršek, voditelj Sektora za odgoj i obrazovanje, i Bronka Straus, voditeljica jezičnog obrazovanja Sektora za razvoj obrazovanja.

Što kaže Ministarstvo obrazovanja?

Domovina, pak, javlja da su se pitanjima obraćali Ministarstvu obrazovanja Republike Slovenije, koje je u kratkom odgovoru napisalo da se nastava bosanskog jezika i kulture u obliku dopunske nastave već odvijala 2013. godine do 2017. godine. Inicijativu za provedbu dopunske nastave daje zainteresirana zajednica koja također pronalazi učitelja/učiteljice ove nastave.

Kako javljaju bosanski mediji, sudionici su se složili da će do iduće školske godine biti završeno uvođenje dodatne nastave bosanskog jezika, te da će se obaviti pripreme za dugoročno stjecanje statusa obaveznog izbornog predmeta za bosanski jezik.

U sklopu obveznih izbornih predmeta u osnovnoj školi sistem trenutno nudi mogućnost učenja 13 stranih jezika.