Slovenija i Hong Kong podržali proteste u Kataloniji

Komitet podrške katalonskim političkim zatočenicima održao prvi sastanak

Slovenački „Komitet podrške katalonskim političkim zatočenicima“ je danas u Ljubljani održao prvi sastanak.  

Sastankom je predsjedavao bivši predsjednik Slovenije Milan Kučan, a prisustvovali su mu 40 članova Komiteta, te podržali uhapšene katalonske lidere i proteste protiv kršenja demokratskih evropskih prava.

Prema navodima Kučana, koji je bio predsjednik Slovenije od 1991. do 2002. godine, ozbiljno kršenje ljudskih prava nije „interni problem jedne države“, jer su ova prava univerzalna.

Na sastanku, Komitet je također osudio represiju, zastrašivanje i hapšenje kao načine za riješavanje političkog konflikta između Španije i Katalonije.

Pozvali su dvije strane na otvoreni dijalog kako bi se riješio ovaj konflikt. Također su upozorili da je ignoriranje hapšenja katalonskih lidera protivno evropskim demokratskim principima.

Prodemokratski pokret iz Hong Konga je također iskazao podršku protestima u Kataloniji. Najavili su u četvrtak veliko okupljanje u znak podrške ovim protestima, te čekaju dozvoli policije Hong Konga kako bi se ovo okupljanje održalo.

S druge strane, Evropski parlament je, uoči plenarne sjednice u Strazburu ove sedmice, odbacio mogućnost razgovaranja o trenutnoj situaciji u Kataloniji.