Slovenija nastavila sa ublažavanjem epidemioloških mjera

asd
Slovenija je nastavila sa ublažavanjem epidemioloških mjera uvedenih zbog pademije koronavirusa, a danas je ublaženo nekoliko ograničenja koja se odnose na masovna okupljanja, smještajne kapacitete i kupovinu.

Prisustvo javnim manifestacijama je još ograničeno na osoblje i posjetioce koji su vakcinisani, oporavljeni od koronavirusa ili testirani, ali je od danas moguće da one budu popunjene sa 75 posto kapaciteta.

Na otvorenim prostorima posjetioci događaja koji sjede moraju biti udaljeni najmanje jedan metar, dok udaljenost od jedan i po metar i dalje važi za one koji stoje, osim za članove istog domaćinstva.

Turistički objekti do 60 smještajnih jedinica mogu od danas nuditi do 45 smještajnih jedinica, dok oni veći, uključujući i kampove, mogu popuniti do 75 posto svog kapaciteta.

Bazeni su od danas otvoreni za sve goste koji su vakcinisani, testirani ili oporavljeni od koronavirusa, osoblje, takođe, mora da ispuni ove kriterije, a sve prema ograničenju kapaciteta od 75 posto.

Ukinuta je i zabrana posluživanja i konzumiranja hrane i pića, a prodavnice moraju da osiguraju deset kvadratnih metara po kupcu, što je manje od dosadašnjih 20.

U ovoj državi, koja ima 2.080.000 stanovnika, vakcinisano je skoro 1.200.000 građana. Od ukupnog broja imuniziranih, njih 476.000 su primili obje doze vakcine tj. u potpunosti su vakcinisani, podaci su objavljeni na Our World in Data.