Slovenija : Popuštanje mjera unutar države i neke izmjene za granice

.
Uz izmjene i dopune Pravilnika o utvrđivanju uvjeta ulaska u Republiku Sloveniju zbog širenja i kontrole zaraznih bolesti COVID-19 , su utvrđene izmjene i dopune određenih iznimaka za ulazak u zemlju.

Zakon važi do 2.maja 2021 do 23:59h

 

Osoba koja dolazi iz zemlje s crvenog popisa neće u karantenu ako na ulazu u Sloveniju dostave :

1. dokaz negativnog rezultata PCR testa za SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati od uzimanja brisa, test je priznat ako je izdan u državama članicama Europske unije ili schengenskom području, Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske ili Sjedinjenim Američkim Državama..!

 

2. dokazi o pozitivnom rezultatu PCR testa starijim od 10 dana, osim ako liječnik odluči drugačije, ali ne stariji od šest mjeseci, ili liječnička potvrda da je osoba imala COVID-19 i da od početka simptoma nije prošlo više od šest mjeseci

3. dokaz o cijepljenju protiv COVID-19 (s cjepivima navedenim u uredbi), što dokazuje da je proteklo odgovarajuće razdoblje od primitka cjepiva.

 

4. Građanin države članice Europske unije ili schengenskog područja koji dolazi iz druge države članice Europske unije ili schengenskog područja, gdje je pružao zaštitu i pomoć osobama kojima je potrebna podrška, briga ili skrb članova obitelji, dopušten i ulazak u Sloveniju bez slanja u karantenu kod kuće., radovi na održavanju privatnog objekta ili zemljišta u vlasništvu, zakupu ili korištenju i vraćaju se preko granice u roku od 72 sata od prelaska granice ako imaju negativan PCR ili HAG test za SARS-CoV -2 virus koji nije stariji od 72 sata od datuma uzimanja brisa.

 

Zakon “72 sata” ostaje i dalje..! Dakle, brzi HAG test ne stariji od sedam dana ako ste bili u posjeti užoj porodici na 72 sata..

 

Uža porodica su bračni drug i maloljetna djeca.

 

Vlada je na današnjoj 71.sjednici takodjer odlučila da u devet statističkih regija, kako je definirano za narančastu fazu puštanja mjera, ugostiteljstvo smije pripremati jela i pića te posluživati ​​na terasama i vrtovima ugostiteljskih objekata i nuditi usluge smještaja u smještajnim objektima do 30 soba.

 

U tri statističke regije predviđena su izuzeća na način utvrđen za žutu fazu puštanja mjera i pružanje ugostiteljskih djelatnosti u ugostiteljskim objektima i pružanje usluga smještaja do 30 soba u smještajnim objektima, bez obzira na veličinu. Prema planu puštanja, vrata svih obrazovnih institucija otvorit će se sljedeći tjedan.

 

Od 23. aprila ukida se zabrana kretanja između regija.