Slovenija postaje “obećana zemlja”, pogledajte ove brojke

Ekonomija naših nekadašnjih zemljaka bukvalno cvjeta. Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u trećem je tromjesečju porastao za 4,8 posto u odnosu na isti lanjski period, dok je u odnosu na prethodni kvartal ojačao 1,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci slovenskog statističkog ureda.

To je brži rast nego u prethodnom tromjesečju, kada je na godišnjem nivou slovenska ekonomija porasla za 3,8, a na kvartalnoj za 0,9 posto, što pokazuje da se dinamika ekonomske aktivnosti nastavlja.

Bruto domaća potrošnja u trećem je kvartalu na godišnje nivou porasla za 3,5 posto, zahvaljujući porastu bruto investicija od 12 posto, dok je potrošnja kućanstava zadržala isti nivo kao lani.

Izvoz i uvoz rastu sporije nego u posljednje dvije godine, pa je prema podacima s kraja septembra, izvoz na godišnjem nivou porastao za 5,7 posto, a uvoz za 4,3 posto. Uprkos tome, vanjska je potražnja povoljno uticala na opću dinamiku ekonomske aktivnosti.

Ukupna zaposlenost u Sloveniji bila je na kraju septembra za 2,8 posto viša nego prije godinu dana, pri čemu je bilo ukupno 1.02 miliona zaposlenih osoba. Prema ocjenama domaćih ekonomskih analitičara, Slovenija je i u trećem kvartalu ove godine zadržala relativno povoljnu dinamiku rasta iako je u eurozoni i EU-u došlo do usporavanja ekonomskog rasta, što ima najveći uticaj na slovenski izvoz.

Slovenske ekonomske ustanove i dalje su relativno optimistične u procjenama jer, poručuju, i u takvom vanjskom okruženju podršku rastu ekomije vide u relativno snažnoj domaćoj potražnji.