Slovenija produljila važeće mjere, jedna regija je opet u crvenoj fazi

.
SLOVENSKA vlada je, zbog pogoršanja epidemiološke situacije u jednoj od 12 statističkih regija, u njoj opet uvela strože restrikcije, dok se u ostalima do 5. ožujka produljuju mjere koje su vrijedile i do sada

"Epidemiološka slika u obalno-kraškoj regiji bitno je slabija nego u ostalima", rekla je na konferenciji za novinare glasnogovornica vlade Maja Bratuša, dodavši da će se za nju primijeniti mjere i restrikcije koje vrijede za takozvanu crvenu fazu pandemije.

 

Zato će u toj regiji, čiji je centar Koper, od subote ponovo biti zatvorene za kupce neesencijalne trgovine s površinom iznad 400 četvornih metara i neke servisne aktivnosti, dok će u svim preostalima biti potrebno redovno testiranje zaposlenih na koronavirus. Još nije jasno hoće li stanovnici u tom dijelu Slovenije opet biti zatvoreni u općinske granice, kako je inače predviđeno prema vladinom semaforu kad se dođe u crvenu fazu, prenose slovenski mediji.

 

Ne očekuje se skori ulazak u žutu fazu

Nakon nedavnog prosvjeda taksista, koji su se morali testirati na koronavirus dva puta tjedno, vlada Janeza Janše odlučila je da će se testovi provoditi samo jednom tjedno, a isto vrijedi i za vozače autobusa te konduktere u vlakovima.

Uz to, predstavnici vlade i policije upozorili su da zbog fluktuiranja broja novih slučajeva zadnjih dana ne treba skoro očekivati ulazak Slovenije u žutu fazu pandemije, kad će nastavu u školama moći polaziti učenici svih razreda i kad se očekuje ukidanje policijskog sata.

 

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 852 zaraze, uz 18.7 posto pozitivnih nalaza na ukupan broj testova. Potvrđeno je sedam preminulih, broj hospitaliziranih je stabilan i ne raste, a prosječno se tijekom tjedna dnevno registriraju 763 zaraze, objavila je vlada.

 

Predstavnik policije pozvao je sve građane da se idućih dana, osobito tijekom vikenda, pridržavaju svih mjera i restrikcija kako se pandemija ne bi širila te je najavio oštrije kontrole.