Slovenija sutra službeno proglašava kraj epidemije

Slovenija

 

U posljednja 24 sata u Sloveniji su zabilježena samo 24 slučaja zaraze koronavirusom. Upravo radi toga, ali i radi sve bolje slike vezane uz borbu s koronavirusom Slovenija neće produžiti stanje epidemije koje završava 15. lipnja.

Jučer je u Sloveniji provedeno 1.023 PCR testiranja, a testiranja su pokazala samo 24 pozitivna slučaja. Tako je sedmodnevni prosjek zaraćenih u Sloveniji pao na 147, dok je četrnaestodnevna incidencija na 100.000 stanovnika pala na 130, piše HINA.

Od početka epidemije u Sloveniji je umrlo 4.406 osoba koje su bile zaražene koronavirusom. Trenutačno se na hospitalizaciji nalaze 134 osobe. Broj potpuno imuniziranog stanovništva trenutačno iznosi 26,1 posto. Ove podatke objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Stanje epidemije u Sloveniji je proglašeno 18. listopada 2020. godine. Prema izjavama iz slovenske vlade to stanje prestaje zaključno s 15. lipnja i više se neće produživati. Međutim, neke epidemiološke mjere i dalje će biti na snazi.

Tako će i dalje na snazi biti obvezno nošenje maski u zatvorenim prostorima, ograničen broj osoba u zatvorenim prostorima, dok će se za koncerte i dalje primjenjivati pravilo 3G.

Vlada je također uputila apel svim onima koji se još uvijek nisu cijepili da to učine što prije budući da trenutačno ima dovoljno cjepiva za one koji se žele cijepiti.