Slovenija ukinula ograničenja na granicama i karantenu za kontakt osobe

.

Od danas u Sloveniji više neće biti karantene za osobe koje su bile u visokorizičnom kontaktu, a epidemiološka potraga za kontaktima je završena, pojasnio je ministar zdravstva Janez Poklukar. Osim toga, neće biti ograničen ulazak u Sloveniju, koji je do sada bio uvjetovan ispunjavanjem 3G pravila zbog pandemije koronavirusa. Broj zaraženih u Sloveniji je u padu, kao i broj ljudi u bolnicama, pa s ovim ohrabrujućim podacima rastu i očekivanja ukidanja mjera protiv koronavirusa.

Također u petak, vlada nije donijela odluku o ukidanju mjera. “Kao što smo obavijestili još u utorak, Vladi sam prenio stav šire struke o prilagodbi mjera. Mi smo u Vladi dogovorili da ćemo mjere ukidati pažljivo i postupno”, rekao je ministar zdravstva Janez Poklukar na konferenciji za novinare.

“U skladu s preporukama NIJZ-a, osobe koje su bile u visokorizičnom kontaktu od subote više neće biti upućivane u karantenu”, najavio je Poklukar, pojasnivši kako će se time eliminirati potraga za kontaktima od strane epidemiološke službe NIJZ-a i karantena za opću populaciju. No, preporuka je da se osoba sama testira na koronavirus sedam dana nakon posljednjeg rizičnog kontakta sa zaraženom osobom u zajedničkom kućanstvu, stoji u priopćenju Vlade nakon sjednice. Zbog ukidanja karantene Vlada je poništila i odluku o smanjenju karantene.

Dodao je da se na sastanku razgovaralo i o drugim promjenama, ali da odluka o popuštanju nije donesena unatoč brzom poboljšanju epidemiološke situacije. Zbog potrebe dodatne koordinacije, sastanak je prekinut. “S obzirom na brzo mijenjajuću epidemiološku situaciju, održat ćemo još jedan krug konzultacija, kako sa strukom tako i unutar Vlade”, objasnio je ministar, no nije precizirao točan datum kada se očekuju dodatna puštanja.

Prema neslužbenim informacijama, stručna skupina za koronavirus mogla bi se ponovno sastati već danas, ali bi Vlada kasnije na dopisnoj sjednici mogla odlučiti o dodatnom popuštanju mjera.