Slovenija uvodi elektronske vinjete od 2022. godine

n

Kako je saopštio slovenski DARS na oficijalnoj internet stranici, od 01. decembra 2022. godine uvodi se mogućnost kupovine elektronske vinjete koja će se moći kupiti isključivo u Republici Sloveniji, gdje DARS ne predviđa paralelno kupovanje vinjete, odnosno elektronske i klasične vinjete koju smo koristili do sad.

Nove elektronske vinjete vrijedit će 12 mjeseci (klasične vinjete vrijedile su 14 mjeseci), što je novost a isto tako novost je da će se uz kupnju elektronske vinjete dobivati cetrifikat kupljeni vinjete.

Elektronska vinjeta moći će se kupiti putem internetske stranice DARS-a, mobilnom aplikacijom, na benzinskim pumpama kao i na tehničkim pregledima a kupac će u DARS-ov sistem morati unijeti registarske tablicama svog automobila. DARS će kontrolu vršiti putem registarskih oznaka preko nadzornih kamera koje su već postavljene duž slovenskih autocesta.

Jednogodišnje elektronske vinjete moći će te kupiti bilo koji dam u godini i od dana kupovine elektronske vinjete vrijedit će vam godinu dana. Primjera radi, kupite li vinjetu 01. augusta 2022. godine ista će vam vrijediti do 01. augusta 2023. godine. Slično tome, vinjeta kupljena na mjeseci dana vrijedit će od dana kupnje ili šestomjesečna vinjeta za motocikliste će vrijediti po istom principu.

Cijena vinjete trebala bi ostati ista kao do sad, odnosno za motorna vozila do 3.5 tone cijena elektronske vinjete iznosit će 110,- EUR.

Predviđena kazna za ona motorna vozila koja ne budu posjedovala elektronsku vinjetu biti će od 300,- EUR do 800,- EUR a ako vozač registarsku oznaku prenese na drugo motorno vozilo, visina kazne iznosit će 500,- EUR.