Slovenija “zabijelila”, jak grad i oluja u dijelovima zemlje (VIDEO)

r
Slovenačka Agencija za zaštitu životne sredine (Arso) prognozirala je olujno vrijeme za popodne, što se i obistinilo. Ponegdje je padao jak grad, oborinske vode su zbog pljuskova ušle u kuće, a bilo je i problema u saobraćaju. Arso je izdala narandžasto upozorenje za sjevernu Sloveniju, a potom i za jugoistok zemlje.

Agencija za zaštitu životne sredine je već prijepodne najavila da će danas biti prilično olujno, posebno na sjeveru ove zemlje.

Zbog mogućnosti grada, jačih udara vjetra i pljuskova, Arso je izdala narandžasto upozorenje za sjeveroistok, dok je za veći dio Slovenije na snazi ​​žuto upozorenje. Jugoistočni dio zemlje je u kasnim poslijepodnevnim satima također bio obojen narandžasto.

Vremenski problemi

Jaka grad prvo je pogodio austrijsku Korušku, a potom i sjeveroistok Slovenije.

Meteorolog Blaž Šter iz Arse rekao je za STA da su bile dvije jače oluje, koje su prvo bile iznad Austrije. Istočna i snažnija oluja zahvatila je Štajersku. Najprije je oluja oslabila sjeverno od Maribora, a potom je znatno ojačala zapadno od Maribora i izazvala “prilično gust grad, jake udare vjetra, a također i pljuskove”.

Na stanicama Arsa jak pljusak zabilježen je na Hočkom Pohorju gdje je palo 56 milimetara kiše i grada, a na aerodromu Edvard Rusjan Maribor jak pljusak, a zabilježen je i najjači nalet vjetra, i to 76 kilometara na sat. Ova olujna ćelija krenula je prema Hrvatskoj i malo oslabila.

Nevrijeme u Gorenjskom prešlo je od Jezerskog prema istoku i nešto južnije, privremeno oslabilo, a zatim ponovo ojačalo. Još jedno nevrijeme formiralo se južno od Slovenj Gradca.

Jače nevrijeme kretalo se u pravcu Krškog. “Velika je vjerovatnoća gustog grada za sljedeća mjesta: Trbovlje, Sevnica, Radeče, Krško i okolina”, napisali su na portalu Neurje.si, što se djelimično i obistinilo. Grad je u večernjim satima prijavljena i iz Posavja i Zasavja.

Situacija će se smiriti u noći, ali su u subotu poslijepodne i uvečer ponovo moguće jače nevrijeme.

Vatrogasci na poslu

Vatrogasci su radili u Štajerskoj zbog olujnog nevremena. Na području općine Hoče-Slivnica zabilježeno je 67 događaja, na području Rače-Rače-Fram pet, a na području susjednih opština još nekoliko. Vatrogasci su pomogli sanaciju nekoliko otkrivenih krovova, ispumpavali oborinske vode iz poplavljenih stambenih i drugih objekata, tehničkim intervencijama preusmjerili tok oborinske vode sa objekata, te očistili nanose šljunka i blata sa puteva.

Meteorska voda ispumpana je i iz kuća u Miklavžu na Dravskom polju i Rušama. Vatrogasci PGD Rače-Fram uklonili su oboreno drvo koje je palo na dalekovod. U Selnici ob Dravi vatrogasci su privremeno sanirali poplavljeni put.

Pokrenuta su i dva klizišta. Aktivirano je 15 vatrogasnih jedinica, koje su do 18 sati intervenisale na 102 lokacije.

Meteorolozi su objavili i fotografiju voćnjaka oštećenog gradom.

Tuča je prijavljena između ostalih i iz naselja Rače, Hoče, Miklavž na Dravskom polju i Kidričevo kod Ptuja.

 

Video pogledajte KLIKOM OVDJE

 

Foto: Arhiva