Slovenska vlada popustila i donijela nove mjere za održavanje javnih skupova

.
Slovenska vlada izmijenila je u petak svoju odluku o zabrani javnih okupljanja, mitinga i priredaba u doba pandemije odredivši za takve događaje epidemiološki okvir pošto je njenu raniju zabranu ustavni sud osporio na inicijativu građana.

"Takvi će se događaji od ponedjeljka dopuštati prema zakonu o javnom okupljanju, na njima se smije naći najviše stotinu ljudi, za svakog učesnika mora biti osigurano 10 kvadratnih metara ako učesnici ne trebaju nositi maske", kazao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs.

 

No, Hojs je bio kritičan prema odluci ustavnog suda koji je raniju odluku slovenske vlade privremeno suspendirao te odredio da ona prestaje važiti ako je vlada do ponedjeljka ne promijeni.

 

Prema mišljenju ustavnog suda ranija odluka o zabrani je nerazmjerna i diskriminirajuća.

 

"Ustavni suci bit će suodgovorni ako se epidemiološko stanje pogorša", naglasio je Hojs.

 

Objasnio je da se vlada u svojoj odluci vodila isključivo interesima zaštite zdravlja, a ne političkim motivima, a to se odnosi i naprimjer na zabranu okupljanja na kojima se protestovalo protiv vlade i njenih mjera.

 

Na inicijativu građana i nekih pravnika da preispita ustavnost vladine odredbe o privremenoj zabrani svih "priredbi, mitinga, slavlja, praznovanja i svadbi" tokom pandemije, ustavni suci većinom glasova naredili su vladi da promijeni tu "diskriminirajuću" odredbu.

 

Ustavni suci ocijenili su je diskriminirajućom jer se takvi skupovi tretiraju manje povoljno za učesnike u odnosu na vjerske priredbe i mise.

 

Ustavni sud istakao je važnost okupljanja građana za "djelovanje demokratske države" i zatražio da se i za njih donese epidemiološki okvir koji ne bi rizikovao širenje zaraze.

 

Pred sudom u Mariboru u četvrtak se u znak solidarnosti okupila veća skupina građana, mirno izražavajući solidarnost s učenicima srednjih škola protiv kojih je pokrenut proces pošto su prijavljeni zbog kršenja vladinih protuepidemijskih mjera i zakona o zaraznim bolestima.

 

Oni su na početku skupa na glavnom gradskom trgu protestovali protiv dugotrajnog "zatvaranja" škola, odnosno izostanka normalnog nastavnog procesa